G8 pierde treptat din importanţă în favoarea G20

G8, grupul celor mai industrializate naţiuni ale lumii, plus Rusia, pierde treptat din importanţă la nivel internaţional, în favoarea G20, legitimitatea sa este tot mai contestată, iar unii experţi cer chiar desfiinţarea organizaţiei.

138 afișări
Imaginea articolului G8 pierde treptat din importanţă în favoarea G20

G8 pierde treptat din importanţă în favoarea G20 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din G8 fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite.

De la declanşarea crizei economice, G8 s-a rezumat la declaraţii de principiu referitoare la deciziile adoptate de G20 la summitul din luna aprilie de la Londra.

"Niciun rezultat notabil nu a fost obţinut în ultimii ani la reuniunile G7-G8", a declarat Richard Portes, cercetător la London Business School.

Portes a arătat că G8 nu mai este apt să răspundă la majoritatea problemelor importante.

"Nu se mai poate vorbi despre mediu, finanţe sau comerţ fără China, India, Brazilia sau Africa de Sud, toate state membre ale G20", a explicat el.

Barry Echengreen, de la Universitatea americană Berkeley, consideră că este iluzoriu să imaginezi o reformă durabilă a sistemului financiar fără asocierea unor ţări care deţin cele mai mari rezerve valutare din lume, precum China.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la rândul său că "formatul G8 a devenit insuficient", iar problemele nu mai pot fi rezolvate doar de statele industrializate.

John Kirton, de la universitatea din Toronto, consideră totuşi că G8 joacă un rol esenţial în stabilirea orientărilor G20.

Liderii statelor membre ale G8 se vor reuni săptămâna viitoare la L'Aquila, Italia, în condiţiile în care majoritatea analiştilor consideră că acest forum ar trebui desfiinţat.

"G8 ar trebui să îşi anunţe dispariţia, pentru ca G20 să funcţioneze", a afirmat Rajiv Kumar, de la Consiliul indian pentru cercetări în domeniul relaţiilor economice internaţionale, din New Delhi.

Charles Wyplosz, analist la institutul pentru înalte studii internaţionale din Geneva consideră că sfârşitul G8 trebuie programat, întrucât este o contradicţie fundamentală între menţinerea acestei echipe mici, şi faptul căa încredinţat G20 marile probleme ale lumii.

Există însă şi opinii rezervate faţă de G20, una dintre ele fiind legată de influenţa prea mare a naţiunilor industrializate în cadrul grupului.

John Kirton critică G20 pentru diversitatea prea mare.

"China şi Arabia Saudită au concepţii de democraţie total diferite de restul statelor din G20, fapt de importanţă crucială în negocierile privind reglementările financiare", a spus el.

În schimb, laureatul premiului Nobel în economie Joseph Stiglitz pledează pentru un G-192, care să grupeze statele membre în Organizaţia Naţiunilor Unite. Opinia sa nu a prezentat însă interes la o reuniune recentă a ONU privind criza economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici