Gazprom: Cererea de petrol şi gaze nu va fi acoperită, fără investiţii

Cererea de petrol şi gaze nu va putea fi acoperită, după redresarea economiei mondiale, în lipsa investiţiilor în sectorul energetic, a avertizat, miercuri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

12 afișări
Imaginea articolului Gazprom: Cererea de petrol şi gaze nu va fi acoperită, fără investiţii

Gazprom: Cererea de petrol şi gaze nu va fi acoperită, fără investiţii

El a arătat că nu există garanţii că majorarea cererii de petrol va fi însoţită de o creştere suficientă a investiţiilor.

Nimeni nu a rezolvat problema "deficitului de ofertă din 2012" care ar putea apărea mai târziu, ca efect al crizei economice, dar care ar putea fi mai profund.

"Din acest motiv, preţurile ar putea depăşi nivelul de 250 de dolari anticipat anul trecut (2008 n.r.)", a afirmat Miller într-un discurs pregătit pentru o conferinţă din Italia, referitoare la criza financiară şi energie.

El a mai spus că se menţin estimările că restrângerea cheltuielilor de capital ale marilor companii din domeniul petrolului, ca efect al instabilităţii cotaţiilor, va limita capacităţile de producţie şi oferta din piaţă, în decurs de trei, cinci ani.

Potrivit lui Miller, investiţiile în explorări geologice şi producţie, în sectorul mondial al petrolului şi gazului, se vor reduce cu peste 20% în 2009.

"Dacă cheltuielile de capital nu vor fi reluate, estimarea Arabiei Saudite, conform căreia preţul petrolului va atinge 150 de dolari, în doi-trei ani, va deveni realitate", a avertizat Miller.

Şeful Gazprom a mai spus că este posibil ca preţul petrolului să urce la 85 de dolari pe baril până la sfârşitul anului 2009, în timp ce analiştii din piaţă anticipează pentru 2010 o cotaţie de 100 de dolari pe baril.

Miller a afirmat pe de altă parte că sistemul de stabilire a preţurilor pe piaţă trebuie modificat radical, mai ales având în vedere că preţul petrolului reflectă tranzacţiile financiare de pe piaţa de capital.

El a cerut folosirea contractelor pe termen lung, de pe piaţa petrolului, pentru a susţine crearea unui sistem unificat de plăţi.

"Trebuie luăm în considerare reforma sistemului actual în care preţul petrolului este raportat la o singură monedă", în favoarea unui sistem multi-valutar de efectuare a plăţilor, a mai spus Miller.

Oficialul Gazprom consideră că ar trebui înfiinţată o nouă bursă a statelor producătoare de ţiţei, pentru a compensa poziţia de monopol deţinută de platforma NYMEX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici