Gazprom ieftineşte gazul

Preţul gazelor naturale exportate în Europa în acest an de Gazprom va oscila între 250 şi 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de peste 400 de dolari anul trecut, potrivit grupului.

10 afișări
Imaginea articolului Gazprom ieftineşte gazul

Gazprom ieftineşte gazul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preţul pentru mia de metri cubi va oscila între 250 şi 300 de dolari", a declarat şeful departamentului pentru exporturi în Europa de Nord-Est al grupului rus, Vladimir Chetinine, citat de Ria Novosti.

El a adăugat că Gazprom a folosit în calcule date furnizate de diferite agenţii europene.

În februarie, oficialii Gazprom afirmau că se aşteaptă la un preţ al gazelor naturale, pentru Europa, de circa 280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în 2009, de la 409 dolari anul trecut, ca urmare a declinului cotaţiei petrolului.

În ceea ce priveşte ţările foste sovietice, grupul a aprobat în decembrie 2008 în planul de buget un preţ probabil de 220 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, însă nu a exclus o scădere la 200 dolari.

Exporturile de gaze naturale ruseşti au totalizat 16,2 miliarde metri cubi în perioada ianuarie-martie 2009, în scădere cu 56,2% comparativ cu anul trecut, potrivit datelor ministerului Energiei din Rusia.

În acest an, volumul de gaze naturale extras ar trebui să se situeze la 620-644 miliarde metri cubi, iar exporturile pot ajunge la 190-196 miliarde metri cubi.

Potrivit Serviciului Federal de Statistică, volumul extras de gaze naturale a crescut cu 1,6% în 2008, la 663 miliarde metri cubi.

Gazprom deţine monopolul exporturilor de gaze din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici