Gazprom, interesat să cumpere Romgaz

Grupul rus Gazprom este interesat să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, atunci când compania va fi scoasă la privatizare, se arată într-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea ministerului rus al Tehnologiei Informatice şi Comunicaţiilor.

4 afișări
Imaginea articolului Gazprom, interesat să cumpere Romgaz

Gazprom, interesat să cumpere Romgaz

"Gazprom intenţionează să participe la apropiata privatizare a companiei Romgaz, de extracţie a gazelor", se spune în comunicat.

Comunicatul a fost transmis jurnaliştilor prezenţi la o conferinţă de presă organizată, joi, la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu ocazia unei întâlniri între mai mulţi oficiali români şi ruşi.

Ulterior, Lowe Public Relations a anunţat că ministerul rus al Comunicaţiilor "este perfect conştient că Romgaz nu este în planurile de privatizare, dar îşi anunţă interesul dacă acest lucru se va realiza vreodată".

Totodată, Ministerul Economiei şi Finanţelor a arătat ulterior că privatizarea Romgaz "nu este o prioritate pentru minister", iar politica instituţiei cu privire la compania din Mediaş este inclusă în strategia energetică naţională, aprobată de Guvern în septembrie.

În cele două reacţii semnatarii arată că nici Ministerul Economiei nici Romgaz nu au fost consultaţi la elaborarea comunicatului privind interesul Gazprom pentru Romgaz.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii septembrie, după o şedinţă a CSAT, că "este bine" ca statul să păstreze pachetul majoritar de acţiuni la o serie de companii din sectorul energetic, pe care şeful statului le consideră strategice, printre acestea figurând şi Romgaz.

În luna iunie, premierul Călin Popescu Tăriceanu afirma că Romgaz şi companiile din sectorul energetic încă neprivatizate îşi vor extinde investiţiile către ţările din regiune, pentru a creşte în valoare şi a fi vândute ulterior pe o sumă mai mare decât preţul care s-ar obţine în prezent.

Reprezentanţii Romgaz şi cei ai Gazprom discută de câţiva ani mai multe proiecte de investiţii, printre care construirea unui depozit de gaze la Mărgineni-Roman şi extinderea reţelei de tranzit a gazelor ruseşti prin România, însă până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici