Gazprom: Preţul gazelor naturale ruseşti exportate în Europa va fi redus începând din 2009

Preţul gazelor naturale ruseşti exportate către consumatorii din Europa, care a atins 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în trimestrul al patrulea, sa va reduce începând din 2009, a declarat, miercuri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de RIA Novosti.

13 afișări
Imaginea articolului Gazprom: Preţul gazelor naturale ruseşti exportate în Europa va fi redus începând din 2009

Gazprom: Preţul gazelor naturale ruseşti exportate în Europa va fi redus începând din 2009

"Este adevărat că preţul gazelor naturale pentru consumatorii din Europa o să scadă de la începutul lui 2009" a spus Miller.

Totodată, Gazprom a propus grupului german BASF să participe la proiecte în domeniul petrochimiei şi al producţiei de gaze naturale în regiunea Siberiei de Est, a adăugat el.

"BASF este un lider în domeniul procesării chimice a gazelor naturale, iar proeictele din sectorul petrochimiei şi al gazelor naturale pot reprezenta o nouă şansă de cooperare în viitor", a precizat Miller.

Preţul gazelor naturale nu este la fel de volatil ca cel al petrolului, întrucât are la bază cotaţia ţiţeiului şi a produselor petroliere din urmă cu câteva luni. Totuşi, oficialul Gazprom a declarat că timpul preţurilor scăzute la hidrocarburi a trecut.

Referitor la preţul petrolului, Ministerul de Finanţe al Rusiei a redus, miercuri, prognoza pentru 2009 la 50 de dolari pe baril, urmată de o creştere la 55 de dolari pe baril în 2010 şi 60 de dolari pe baril în 2011, ca urmare a prăbuşirii cotaţiei de la recordul de 147 de dolari pe baril în iulie la mai puţin de 58 de dolari în prezent.

"Este substanţial mai puţin faţă de cât a fost prevăzut în buget", a declarat vicepremierul Alexei Kudrin. Bugetul federal a fost aprobat luând în calcul un preţ al petrolului de 95 de dolari pe baril.

Diferenţa va fi acoperită din Fondul de Rezervă, care are rolul de a proteja bugetul de volatilitatea preţului petrolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici