Gazprom vrea să preia controlul TNK-BP până la sfârşitul anului

Grupul rus Gazprom va cumpăra o participaţie majoritară la compania petrolieră mixtă ruso-britanică TNK-BP, pentru 20 de miliarde de dolari, până la sfârşitul anului, potrivit publicaţiei ruse Vedomosti, citată de agenţia de presă Ria Novosti.

14 afișări
Imaginea articolului Gazprom vrea să preia controlul TNK-BP până la sfârşitul anului

Gazprom vrea să preia controlul TNK-BP până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)

"Situaţia vânzării TNK-BP către Gazprom, pentru 20 de miliarde de dolari, este o chestiune decisă. Tranzacţia va fi încheiată până la sfârşitul anului", a declarat o sursă apropiată de conducerea Gazprom.

Totodată, o altă sursă din partea TNK-BP a confirmat intenţia Gazprom de a prelua un pachet de acţiuni majoritar până la sfârşitul acestui an.

Sursa a declarat că Gazprom le-a propus acţionarilor ruşi ai TNK-BP cumpărarea titlurilor deţinute de aceştia, menţionând că a ajuns la un acord pentru preluarea unui alt pachet de 1% de la grupul britanic BP.

BP deţine o participaţie de 50% la TNK-BP, iar restul revine oamenilor de afaceri ruşi Mihail Fridman, Viktor Vekselberg şi Len Blavatnik.

Totuşi, potrivit acordului existent în prezent între acţionarii TNK-BP, fiecare parte are un drept prioritar de a cumpăra titlurile deţinute de partenerii lor.

Gazprom intenţionează de mai mult timp să cumpere un pachet de acţiuni majoritar la TNK-BP. Totuşi, până la sfârşitul anului trecut, a existat un moratoriu legat de vânzarea unei participaţii TNK-BP, a declarat un oficial al Gazprom. Grupul TNK-BP, înfiinţat în anul 2003, este cea de-a treia companie petrolieră rusă în funcţie de nivelul rezervelor de ţiţei, al producţiei şi al produselor rafinate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici