Germania şi Italia au blocat legea Uniunii Europene privind lanţurile de aprovizionare

Germania şi Italia au blocat o lege a Uniunii Europene care impunea răspunderea companiilor pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în lanţul lor de aprovizionare, cum ar fi în regiunea chineză Xinjiang.

38242 afișări
Imaginea articolului Germania şi Italia au blocat legea Uniunii Europene privind lanţurile de aprovizionare

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

La o reuniune a ambasadorilor UE desfăşurată miercuri, nu s-a putut stabili o majoritate pentru această lege, care fusese convenită anterior, din cauza obiecţiilor de ultim moment ale Germaniei şi Italiei, care reflectă îngrijorarea că noua lege ar afecta industriile celor două ţări, conform Financial Times.

Legea prevede ca întreprinderile să îşi asume responsabilitatea pentru orice abuzuri privind drepturile omului sau daune de mediu constatate în lanţurile lor de aprovizionare. De asemenea, aceasta ar permite activiştilor să acţioneze în instanţă întreprinderile pentru prejudiciile pe care le provoacă.

Xinjiang, unde guvernul chinez a fost acuzat că foloseşte munca forţată şi că a ordonat detenţia în masă a uigurilor, a devenit o problemă importantă pentru producătorul german de produse chimice BASF şi pentru producătorul auto Volkswagen. Ambele companii au fost intens criticate de activiştii pentru drepturile omului şi de investitori pentru fabricile lor din regiune. Beijingul neagă că îi reprimă pe uiguri.

SUA au interzis deja importurile din nord-vestul Chinei, iar UE încearcă separat să adopte restricţii similare în ceea ce priveşte munca forţată.

Oficialii francezi au făcut o ultimă încercare de a readuce Germania şi Italia în joc, sugerând că domeniul de aplicare a legii ar putea fi redus drastic, au declarat oficiali şi diplomaţi ai UE. Parisul a propus opţiuni, inclusiv creşterea fie a pragului pentru numărul de angajaţi, fie a veniturilor pentru a stabili ce companii vor trebui să se conformeze, au declarat oficialii şi diplomaţii UE.

Guvernul belgian, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE şi prezidează negocierile, a declarat că va trebui acum să "vadă dacă este posibil să abordeze preocupările prezentate de statele membre" şi să salveze legea în lunile următoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici