GET Govora a preluat două exploatări miniere de la Complexul Energetic Oltenia

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, a aprobat transferul minelor Alunu şi Berbeşti, judeţul Vâlcea, de la producătorul de electricitate şi cărbune către CET Govora, rezolvând astfel şi problema datoriilor istorice dintre cele două companii.

447 afișări
Imaginea articolului GET Govora a preluat două exploatări miniere de la Complexul Energetic Oltenia

GET Govora a preluat două exploatări miniere de la Complexul Energetic Oltenia (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

"Transferul celor două exploatări miniere reprezintă un prim pas dintr-un amplu proces de restructurare care priveşte eficientizarea CE Oltenia. (...) Reamintim că acţiunea vine ca urmare a acceptării de către cele două părţi implicate, în 9 ianuarie 2015, a soluţiei avansate de reprezentanţii Ministerului Energiei, punându-se astfel capăt unor discuţii şi negocieri între CE Oltenia şi CET Govora care trenau de aproximativ un an şi jumătate. Cu prilejul vânzării se sting şi datoriile istorice dintre cele două societăţi", potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate asigura până la 30% din consumul intern de electricitate. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Exploatările miniere Alunu şi Berbeşti au împreună 1.097 de angajaţi şi au extras anul trecut 1,41 milioane de tone de lignit. Angajaţii celor două mine au fost transferaţi la CET Govora.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat în comunicat că transferul celor două mine considerate nerentabile va aduce "un aport semnificativ" CET Govora, care va putea asigura cu energie termică şi apă caldă oraşul Râmnicu-Vâlcea, respectiv cu abur Oltchim şi alte companii de pe platforma combinatului chimic.

"Transferul exploatărilor miniere rezolvă o bună parte din problema de personal pe care o are Complexul Energetic Oltenia şi se înscrie în seria de măsuri care vizează eficientizarea acestei unităţi economice. Dacă în proprietatea CE Oltenia minele Alunu şi Berbeşti nu sunt rentabile pentru activitatea de ansamblu a societăţii, mutate la CET Govora acestea pot aduce un aport semnificativ pentru zona Râmnicu Vâlcea asigurând căldură şi apă caldă pentru municipiu, dar şi aburul tehnologic pentru Oltchim şi operatorii economici de pe platforma industrială (USG)", a spus Gerea.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea termocentraelor Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici