Gheţea, despre calculul marjei la acordare: Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50%

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor că în urmă cu patru-cinci ani dobânzile la credite erau de 40-50%, iar calculul marjei de la acea perioadă, în funcţie de indicii monetari, nu ar avantaja clienţii.

19 afișări
Imaginea articolului Gheţea, despre calculul marjei la acordare: Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50%

Gheţea, despre calculul marjei la acordare: Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50% (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"O să răspund la această întrebare (calculul marjei fixe în funcţie de rata dobânzii şi indicele de referinţă de la momentul acordării - n.r.). Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50%. Nu cred că cineva se gândeşte la acea marjă", a spus Gheţea.

Unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de clienţi nemulţumiţi a întrebat în cadrul şedinţei Comisiei dacă băncile ar accepta ca marja fixă, pe care trebuie să o aplice la creditele în derulare cu dobânzi variabile, să fie calculată ca diferenţă între rata dobânzii de la acordare şi indicele de referinţă de la acea dată (EURIBOR sau ROBOR).

Pe de altă parte, datele publicate de BNR arată că, la finele anului 2005, ratele medii pentru creditele acordate populaţiei cu scadenţă mai mare de cinci ani (care mai sunt în derulare în prezent - n.r.) erau de 15%, în timp ce indicele ROBOR se plasa la 7%, iar în anul 2006 marja s-a restrâns semnificativ.

Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis marţi, în unanimitate, să primească până pe 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind ordonanţa de reglementare a condiţiilor de acordare a creditelor pentru populaţie, urmand să-şi dea avizul după această dată.

Guvernul a aprobat în luna iunie Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească a unei directive europene, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Băncile nu sunt de acord cu prevederile ordonanţei şi au solicitat în repetate rânduri modificarea actului normativ, motivând că aplicarea lui le va aduce pierderi considerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici