GM se apropie de faliment, după 100 de ani de activitate

General Motors mai are aproape două săptămâni până la termenul limită impus de administraţia Obama pentru prezentarea unui program viabil de restructurare, iar experţii consideră că grupul va declara falimentul, după 100 de ani de activitate şi zece luni de eforturi disperate de relansare.

49 afișări
Imaginea articolului GM se apropie de faliment, după 100 de ani de activitate

GM se apropie de faliment, după 100 de ani de activitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Considerat un simbol decăzut al industriei americane, GM încearcă să scape de datorii de 27 miliarde de dolari, să obţină concesii pentru reduceri de costuri uriaşe de la confederaţia sindicală United Auto Workers (UAW) şi să renunţe la serviciile a aproape 1.600 de dealeri pe piaţa SUA, toate acestea până la termenul limită de la 1 iunie.

Majoritatea experţilor consideră că realizarea acestor obiective într-un termen atât de scurt este imposibilă, iar GM va urma rivalul Chrysler sub protecţia legii falimentului.

"Cred că este inevitabil. Nu ştiu cum ar putea să scape", a arătat un analist.

"Artileria" de lovituri încasate de GM variază de la prăbuşirea vânzărilor şi a cotei de piaţă, la o gamă învechită de produse care nu profită de inovaţiile tehnologice şi a fost depăşită substanţial în ultimii ani de companiile rivale, în special de modelele hybrid dezvoltate de Toyota şi Honda.

Cu toate acestea, problema imediată şi cea mai importantă a concernului auto este situaţia financiară extrem de dificilă, cu datorii uriaşe, care reprezintă şi principalul motiv pentru care analiştii, experţii şi ceilalţi jucători din industria auto consideră că GM nu va reuşi să ajungă la un plan de restructurare coerent şi va intra într-un faliment complex, caracterizat de litigii cu creditorii şi investitorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici