GM şi Chrysler ar putea accepta falimentul pentru a obţine ajutor de stat

General Motors şi Chrysler analizează posibilitatea de a accepta intrarea în faliment cu clauze prestabilite ca soluţie extremă pentru obţinerea unor finanţări guvernamentale de urgenţă, potrivit unei surse apropiate discuţiilor, citată de Bloomberg.

23 afișări
Imaginea articolului GM şi Chrysler ar putea accepta falimentul pentru a obţine ajutor de stat

GM şi Chrysler ar putea accepta falimentul pentru a obţine ajutor de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei trei mari constructori auto americani, General Motors, Chrysler şi Ford, au prezentat marţi, în Congres, planuri de restructurare şi redresare prin care au încercat să convingă legislativul Statelor Unite să aprobe finanţări de urgenţă în cuantum total de circa 34 miliarde de dolari, de la bugetul de stat.

Dintre companii, GM şi Chrysler au avertizat că, dacă nu primesc patru, respectiv şapte miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, ar putea intra în faliment.

În urma discuţiilor din Congres, trei politicieni au cerut consilierea din partea unor experţi în restructurare corporativă, încercând să determine dacă falimentul cu clauze prestabilite, negociat cu sindicatele şi creditorii, poate fi o soluţie pentru reorganizarea industriei auto americane fără a se recurge la lichidări, potrivit agenţiei Bloomberg.

Reprezentanţii GM şi Chrysler nu au fost disponibili pentru comentarii.

Falimentul cu clauze prestabilite implică negocierea rapidă, amiabilă a restructurării unei companii, pentru ca, odată cu declararea insolvenţei, procesul să devină rapid şi să nu implice conflicte de durată în instanţe de judecată. Un astfel de procedeu reduce durata procesului de reorganizare în urma falimentului de la câţiva ani la câteva luni, permiţând companiei vizate să-şi reia rapid activitatea.

Potrivit estimărilor proprii, General Motors, Ford şi Chrysler sunt responsabile, direct sau indirect, de 10% din totalul locurilor de muncă din Statele Unite.

Directorii de companii şi analiştii din sectorul auto consideră că impactul falimentului uneia dintre cele trei companii s-ar răspândi imediat în întreaga industrie americană, care se confruntă deja cu probleme majore în urma crizei financiare şi deteriorării condiţiilor economice.

Citeşte şi:

GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

General Motors, Ford şi Chrysler au datorii totale de peste 100 de miliarde de dolari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici