Grapini: Impozitul forfetar va fi de trei ori mai redus în comparaţie cu taxarea de 16% pe profit

Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va înlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit şi va fi o sumă fixă de trei ori mai redusă în comparaţie cu valorile plătite în prezent de către firme, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

1047 afișări
Imaginea articolului Grapini: Impozitul forfetar va fi de trei ori mai redus în comparaţie cu taxarea de 16% pe profit

Grapini: Impozitul forfetar va fi de trei ori mai redus în comparaţie cu taxarea de 16% pe profit (Imagine: Shutterstock)

Grapini apreciază că acesta va fi "cel mai etic mod de plată", pentru că fiecare domeniu de activitate are şansă să obţină un anumit venit şi o rată a profitului diferită.

"Pentru prima dată în România am propus un studiu pilot pe cod CAEN, pentru că altfel se obţine venit şi profit din industria hotelieră, altfel se obţine din restaurante şi altfel din service auto. Am făcut un studiu pe patru coduri CAEN", a spus ministrul într-o conferinţă.

În cazul hotelurilor, studiul a fost făcut pentru un grad mediu de ocupare de 30%, şi în funcţie de acesta s-a calculat suma fixă pe care trebuie să o plătească o unitate de cazare.

Impozitul va fi calculat printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureştiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele şi numărul de camere.

"Impozitul trebuie să fie motivant pentru cei care sunt corecţi, să plătească mai puţin decât ar plăti 16% impozit pe profit la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor şi mai puţin decât 3% pe cifra de afaceri. Suma fixă este singurul impozit şi va înlocui impozitul fie pe cifra de afaceri, fie pe profit", a afirmat Grapini.

Ea a adăugat că studiul se află în prezent în analiza la Ministerul Finanţelor.

"Noul impozit este cel mai etic mod de plată şi este de trei ori mai puţin decât plata a 16% impozit pe profit, într-o înregistrare corectă", a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici