Grecia ar putea taxa persoanele decedate ca să acopere deficitul bugetar

Grecia, confruntată cu o colectare deficitară a taxelor, analizează modalităţi "creative" de a acoperi deficitul bugetar, de la confiscarea activelor nerevendicate ale persoanelor decedate, care ar putea genera venituri de patru miliarde euro, la noi impozite pe băuturi răcoritoare, potrivit WSJ.

35 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea taxa persoanele decedate ca să acopere deficitul bugetar

Grecia ar putea taxa persoanele decedate ca să acopere deficitul bugetar (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Guvernul de la Atena încearcă să identifice reduceri suplimentare de cheltuieli şi venituri din taxe în valoare de 22 de miliarde de euro pentru următorii trei ani, înaintea unei vizite a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional la începutul săptămânii următoare, pentru a se conforma condiţiilor prevăzute în pachetul de ajutor financiar în valoare de 110 miliarde de euro primit de la Fond şi Uniunea Europeană, notează cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

"Colectarea de taxe nu merge cum ar trebui, iar guvernul, pe lângă eforturile în această direcţie, va analiza alte modalităţi de a acoperi deficitul. Obţinerea de fonduri din moşteniri nerevendicate şi conturi ale persoanelor decedate de mult timp se află printre măsurile analizate. O taxă pe băuturile răcoritoare este, de asemenea, luată în calcul foarte serios", a spus un oficial guvernamental.

Activele nerevendicate ale decedaţilor, din care unele blocate de câţiva ani în proceduri juridice, ar putea aduce statului venituri de circa patru miliarde de euro, a adăugat el.

Guvernul trebuie să prezinte, până la sfârşitul lunii martie, pachetul de măsuri în valoare de 22 de miliarde de euro, iar acesta ar putea include şi anularea tuturor scutirilor de taxe pentru persoanele cu venituri mai mari de 70.000 de euro pe an, eliminarea taxei pe valoare adăugată redusă pentru industria hotelieră şi majorarea taxelor de drum pentru posesorii de autovehicule.

De asemena, sunt luate în calcul reducerea pragului minim pentru proprietăţile imobiliare neimpozabile, dar şi impozite speciale pentru sutele de mii de case construite ilegal, a adăugat un al doilea oficial guvernamental.

Executivul vrea să economisească 15 miliarde de euro prin reduceri de cheltuieli şi să obţină venituri suplimentare de şapte miliarde de euro, a spus primul oficial citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici