Grecia continuă discuţiile cu Troika pentru o tranşă de 8 mld. euro

Guvernul grec va relua marţi, la Atena, discuţiile cu oficialii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI privind măsurile de austeritate necesare pentru a obţine o nouă tranşă, de 8,1 miliarde euro, din programul de finanţare externă.

108 afișări
Imaginea articolului Grecia continuă discuţiile cu Troika pentru o tranşă de 8 mld. euro

Grecia continuă discuţiile cu Troika pentru o tranşă de 8 mld. euro (Imagine: Shutterstock)

Oficialii "Troika" se vor întâlni marţi cu noul ministru al Sănătăţii Adonis Georgidis pentru a discuta deficitul de 1 miliard de euro generat la bugetul de stat de principalul serviciu de sănătate publică, Eopyy, potrivit The Guardian.

Grecii sunt îngrijoraţi că instituţiile financiare internaţionale vor impune noi "tăieri" pentru a asigura respectarea ţintelor privind finanţele publice convenite în acord.

Georgidis a sugerat deja că ar putea închide unele spitale de stat pentru a reduce deficitul.

Delegaţia creditorilor internaţionali va discuta marţi şi cu ministrul Muncii, Yiannis Vroutsis, care a indicat deja că va refuza orice propunere care ar presupune reducerea salariului minim.

Totodată, instituţiile financiare internaţionale fac presiuni pentru a determina guvernul să continue reforma sectorului bugetar, unde s-a angajat să concedieze 15.000 de angajaţi până la sfârşitul anului 2015.

Potrivit unor surse din guvern citate de The Guardian, tranşa de 8,1 miliarde euro va fi împărţită cel mai probabil în plăţi eşalonate mai mici.

"Va fi o atmosferă foarte tensionată, dar arătat destul de clar că sunt hotărâţi să proedeze aşa. Pentru fiecare măsură pe care o vom anunţa, vom mai primi o tranşă", susţine o sursă oficială.

Guvernul elen speră să ajungă la un acord cu instituţiile financiare până la începutul săptămânii viitoare, pentru a putea obţine acordul miniştrilor Finanţelor din zona euro pentru următoarea tranşă la şedinţa de luni a Eurogroup.

Astfel, situaţia din zona euro este tot mai tensionată, în contextul demisiei ministrului Finanţelor din Portugalia.

Ministrul portughez al Finanţelor, Vitor Gaspar, a demisionat luni seară, în locul său fiind numit secretarul de stat pentru Trezorerie, Maria Luis Albuquerque, care va fi învestit în după-amiaza zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici