Greenpeace: Comisia Europeană a publicat decizia de investigare a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia/ CEO riscă penalităţi de aproape un miliard de euro

Organizaţia Greenpeace susţine că decizia integrală privind începerea investigaţiei cu privire la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost publicată de Comisia Europeană. Conform organizaţiei, CEO riscă penalităţi de aproape un miliard de euro.

356 afișări
Imaginea articolului Greenpeace: Comisia Europeană a publicat decizia de investigare a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia/ CEO riscă penalităţi de aproape un miliard de euro

Greenpeace: Comisia Europeană a publicat decizia de investigare a planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia/ CEO riscă penalităţi de aproape un miliard de euro

Potrivit unui comunicat al Greenpeace, Comisia Europeană a publicat documentul integral prin care iniţiază investigaţia aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenţionează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Reprezentanţii organizaţiei susţin că CE are îndoieli cu privire la conformitatea planului de restructurare şi a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare şi restructurare.

„Motivele expuse în decizia de începere a investigaţiei planului de restructurare al CEO confirmă temerile noastre că Ministerul Energiei nu înţelege, nici în al XII-lea ceas, că energia produsă pe bază de cărbune nu are viitor, că este scumpă şi poluatoare, că nu este viabilă din punct de vedere economic. Guvernul trebuie să se concentreze pe sprijinirea oamenilor din Gorj şi pe soluţii. Câte semnale mai trebuie să primească ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, şi din partea cui, pentru a înţelege că e nevoie de un plan clar pentru eliminarea cărbunelui şi înlocuirea acestuia cu noi capacităţi de energie regenerabilă, că este nevoie de un plan care să ofere protecţie socială şi alternative economice oamenilor care îşi vor pierde locurile de muncă?”, spune Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

Greenpeace susţine că, în urma publicării deciziei, în termen de o lună de la data primirii documentului de către autorităţile române, România trebuie să îşi prezinte observaţiile şi să furnizeze toate informaţiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare care face obiectul prezentei proceduri.

Reprezentanţii organizaţiei explică faptul că CEO riscă penalităţi de aproape un miliarde de euro dacă nu primeşte aviz favorabil în timp util.

„Până la sfârşitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obţine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotaţia actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăşi 266 de milioane de euro. În cazul în care CEO nu va reuşi să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalităţile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor”, au mai transmis reprezentanţii Greenpeace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici