Grupul CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România

Grupul ceh CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, dar intenţionează să rămână pe piaţa din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internaţionale, Tomas Pleskac.

739 afișări
Imaginea articolului Grupul CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România

Grupul CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă va fi o ofertă bună", CEZ va fi dispus să vândă integral operaţiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participaţii minoritare, a spus Pleskac, relatează Wall Street Journal.

Mai mulţi investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.

Oficialul CEZ a spus că în pofida dificultăţilor de colectare a sumelor din subvenţiile pentru energie regenerabilă, încasările din partea unor clienţi importanţi, precum căile ferate sau poşta, se îmbunătăţesc.

"Parcul eolian din România continuă să producă energie şi va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur", consideră Pleskac.

În aceste condiţii, a adăugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat să vândă operaţiunile din România şi nu a fixat un termen pentru un acord în acest sens, discuţiile fiind în faze preliminare.

Directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea, a declarat marţi că CEZ analizează vânzarea unei participaţii minoritare la parcul eolian din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei.

"Este prematur de spus când va fi luată o decizie. În prezent, posibilitatea este analizată la nivel central, se investighează dacă este interes", a spus Borotea, citat de Reuters.

Intenţia grupului CEZ de a renunţa la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicată într-o prezentare pentru investitori realizată luna trecută.

Proiectele eoliene, care împreună au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, şi Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate în proporţie de 100% de CEZ.

CEZ este cel mai puternic investitor în domeniul energiei regenerabile din România. Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, în primul an complet de funcţionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.

Veniturile obţinute de grupul ceh CEZ în România au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane ceheşti în 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 20%. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut de la 5,1 miliarde de coroane în 2012 la 4,1 miliarde de coroane (158 milioane de euro) anul trecut.

Grupul CEZ intenţionează pe de altă parte să păstreze operaţiunile din Bulgaria, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă.

CEZ riscă să piardă licenţa de operare în Bulgaria, iar compania sa de distribuţie operează în pierdere uşoară şi are probleme cu fluxul de capital, din cauză că operatorul de stat NEK nu rambursează CEZ şi altor distribuitori sumele datorate pentru subvenţiile energiei regenerabile.

CEZ a anunţat luna trecută că NEK datorează diviziilor companiei 35,4 milioane de leva (24,9 milioane de dolari), sumă care include şi dobânzile. Din acest motiv, CEZ a avut probleme cu plata salariilor angajaţiilor şi a datoriilor.

Grupul ceh doreşte negocierea unui acord în Bulgaria şi nu este interesat să recurgă la arbitraj internaţional, a spus Pleskac.

Operaţiunile internaţionale ale CEZ au o contribuţie de numai 15% la veniturile operaţionale ale grupului, cea mai mare parte a acestora fiind obţinute pe piaţa din Cehia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici