Grupul petrolier Rosneft cere statului rus un ajutor financiar de până la 31 de miliarde de euro

Grupul petrolier rus Rosneft, aflat pe lista companiilor sancţionate de SUA pentru rolul Rusiei în criza din Ucraina, a cerut guvernului de la Moscova un ajutor financiar care ar putea atinge 31 de miliarde de euro, potrivit publicaţiei Vedomosti.

158 afișări
Imaginea articolului Grupul petrolier Rosneft cere statului rus un ajutor financiar de până la 31 de miliarde de euro

Grupul petrolier Rosneft cere statului rus un ajutor financiar de până la 31 de miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul general al Rosneft, Igoe Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a propus guvernului cinci scenarii de ajutor, a relatat publicaţia rusă, citând surse din sectorul petrolier şi guvernamental.

Cea mai costisitoare variantă este utilizarea a 1.500 de miliarde de ruble (31 miliarde euro) dintr-un fond special creat de Rusia din venituri petroliere pentru a fi utilizat în perioade de criză.

Reprezentanţii Rosneft contactaţi de AFP au refuzat să comenteze.

Ministerul Economiei a cerut Ministerului Energiei să analizeze propunerile grupului, dar surse intervievate de Vedomosti au pus sub semnul îndoielii fezabilitatea unui astfel de sprijin.

Rosneft, la care statul rus deţine o participaţie de 70%, realizează 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, care este cea mai mare din lume.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut semnificativ în ultimii ani, datorită exploatării unor zăcăminte descoperite în perioada sovietică, dar analizele avertizează cu apariţia unui declin al livrărilor în lipsa unor investiţii masive.

Rosneft, construit pe baza fostului gigant petrolier Iukos al miliardarului Mihail Hodorkovski, s-a devoltat semnificativ în ultimii ani prin intermediul achiziţiilor, în urma cărora datoriile grupului au atins în trimestrul al doilea 1.495 de miliarde de ruble (31 miliarde euro).

Grupul a încheiat mai multe parteneriate cu companii internaţionale. Astfel, grupul britanic BP deţine o participaţie de 19% la Rosneft, în timp ce cu producătorul american ExxonMobil are un acord de cooperare în regiunea arctică.

În luna iulie, Statele Unite au inclus Rosneft în rândul companiilor sancţionate din cauza crizei ucrainene, ceea ce a redus drastic accesul companiei la finanţare pe piaţa americană.

Rosneft a dat asigurări luna trecută că proiectele şi finanţarea grupului se defăşoară conform planificării, precizând că lucrează la un plan menit să minimizeze consecinţele sancţiunilor.

După anunţarea sancţiunilor, agenţia de rating Moody’s şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul asupra proiectelor Rosneft şi ale producătorului rus de gaze Novatek.

Potrivit Moody’s, Rosneft trebuie să ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari până în 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici