Guvernul a transmis Comisiei Europene ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) un program de convergenţă care include ţinte modificate în creştere ale deficitului bugetar atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentată în luna aprilie, estimări în urcare fiind indicate şi pentru datoria guvernamentală.

133 afișări
Imaginea articolului Guvernul a transmis Comisiei Europene ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică

Guvernul a transmis Comisiei Europene ţinte modificate în creştere pentru deficitul bugetar şi datoria publică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul incluzând noile ţinte a fost înregistrat de către Comisia Europeană la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform noilor proiecţii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (faţă de 2,3% din PIB prezentat anterior) în termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) şi la 2,2% în metodologia cash (faţă de 1,9% din PIB anterior), în timp ce ţinta pentru anul viitor a fost ridicată de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 şi 2015, ţinta de deficit bugetar a fost menţinută la 1,2%, respectiv 0,9%.

"Este o ţintă situată sub limita prevazută de Tratatul de la Maastricht, de 3%, şi, luând în calcul şi perspectiva anului 2014 (în vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas către un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatică a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arată în document.

Programul transmis CE include şi o nouă ţintă a datoriei guvernamentale, Executivul anunţând că pentru acest an se estimează că nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB anunţat anterior), iar în perioada 2013-2015 nivelul estimat al datoriei publice se va situa sub 34% din PIB (faţă de sub 33,5% din PIB avansat anterior).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Bugetul general consolidat a înregistrat în primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentând 0,56 % din PIB, încadrându-se totuşi în ţinta de deficit stabilită cu FMI prin ajustare cu investiţiile realizate, potrivit datelor prezentate la finele luinii martie de Ministerul Finanţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici