Prima pagină » Economic » Analiștii economici avertizează: Deficitul bugetar al Franței este bombă cu ceas pentru stabilitatea euro

Analiștii economici avertizează: Deficitul bugetar al Franței este bombă cu ceas pentru stabilitatea euro

Planul Franței de reducere a deficitului bugetar cu 43,8 miliarde de euro a stârnit controverse politice interne și ar putea duce la căderea guvernului, afectând stabilitatea întregii zone euro.
Analiștii economici avertizează: Deficitul bugetar al Franței este bombă cu ceas pentru stabilitatea euro
Sursa foto: Hepta
Maria Miron
16 iul. 2025, 14:29, Economic

Pachetul de măsuri anunțat marți de prim-ministrul francez François Bayrou pentru reducerea deficitului bugetar cu 43,8 miliarde de euro, riscă nu doar să destabilizeze guvernul de la Paris, ci să afecteze întreaga zonă euro, avertizează analiștii economici, citați de Bloomberg.

Fără o majoritate parlamentară și cu opoziția ferm împotriva măsurilor de austeritate propuse, inclusiv reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, Bayrou ar putea fi înlăturat printr-un vot de neîncredere în toamnă, așa cum s-a întâmplat cu predecesorul său, Michel Barnier, în decembrie.

Euro slăbește, iar costurile de împrumut ale Franței cresc

„Deși în ultima perioadă s-a vorbit mai puțin despre deficitul Franței, acesta reprezintă o bombă cu ceas pentru investitori, la nivelul întregii Uniuni Europene”, a explicat Francesco Pesole, strateg valutar la ING Group NV.

Miercuri, valoarea euro față de dolarul american a euro a crescut ușor, cu 0,2%, ajungând la 1,16 dolari pe piața valutară internațională. Totuși, analistul ING avertizează că moneda ar putea scădea la 1,15 dolari în curând, mai ales dacă datele economice din SUA vor fi suficient de bune încât să convingă investitorii că Rezerva Federală nu va reduce dobânzile prea curând.

Piețele obligațiunilor au reacționat și ele: randamentele titlurilor franceze pe 5 ani sunt acum cele mai ridicate din zona euro, în timp ce diferența dintre obligațiunile franceze și cele germane pe 10 ani a rămas stabilă la 69 de puncte de bază, semn că investitorii încep să perceapă un risc mai mare în ceea ce privește datoria Franței.

Cu Franța reprezentând a doua economie ca mărime din zona euro, instabilitatea fiscală și politică de la Paris poate afecta nu doar încrederea investitorilor în moneda unică, ci și echilibrul fragil al blocului european în ansamblu.