Guvernul acordă înlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criză

Firmele care au beneficiat de înlesniri privind datoriile restante către stat şi care nu au mai respectat după 30 septembrie 2008 calendarul de plată din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligaţiile, vor avea din nou posibilitatea să plătească eşalonat, în anumite condiţii.

93 afișări
Imaginea articolului Guvernul acordă înlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criză

Guvernul acordă din nou înlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza economică (Imagine: Mediafax Foto)

Menţinerea înlesnirilor fiscale este motivată de Guvern prin prevenirea efectelor sociale, în contextul crizei economice, şi încasarea datoriilor rămase de achitat.

"În sprijinul mediului de afaceri şi prevenirea efectelor sociale, în contextul actual al crizei economice, şi asigurarea încasării la buget a ratelor rămase de achitat şi a obligaţiilor curente, se propune repunerea în termen a înlesnirilor la plată acordate în baza reglementărilor legale în materie, care şi-au pierdut valabilitatea începând cu 30 septembrie 2008, ca urmare a efectelor crizei economice", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Conform actului normativ, debitorii care au beneficiat de înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante beneficiază de menţinerea înlesnirilor pentru sumele rămase de plată, în situaţia în care sunt îndeplinite, cumulativ, o serie de condiţii, printre care respectarea până la 30 septembrie 2008 a termenelor de plată şi prezentarea până la data de 31 iulie 2009 inclusiv a unui document care dovedeşte stingerea sumelor cuprinse în rate şi a altor obligaţii fiscale decât cele care au făcut obiectul înlesnirilor la plată.

O altă condiţie este ca înlesnirile la plată să fi fost acordate cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.

Firmele trebuie să depună la administraţia fiscală, până cel târziu la 30 iunie 2009 inclusiv, o cerere prin care solicită menţinerea efectelor înlesnirilor la plată, precum şi o cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice. În certificatele de atestare fiscală, organele fiscale emitente vor menţiona distinct atât sumele rămase de plată din eşalonările la plată acordate, cât şi celelalte obligaţii fiscale care nu au făcut obiectul acestor înlesniri la plată.

"Pentru debitorii care depun cererea, măsurile de executare silită se suspendă în perioada cuprinsă între data eliberării certificatului de atestare fiscală şi data soluţionării cererii debitorului", se arată în ordonanţă.

Obligaţiile fiscale accesorii aferente sumelor înscrise în certificatul de atestare fiscală vor fi comunicate până la 1 august 2009 şi achitate nu mai târziu de 1 noiembrie 2009. Obligaţiile fiscale principale şi accesorii constatate de către organele de inspecţie fiscală competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ulterior emiterii certificatului de atestare fiscală se achită în cel mult 90 de zile de la termenul scadent, dar nu mai târziu de data de 25 decembrie a fiecărui an fiscal.

Autoritatea fiscală va comunica graficele de eşalonare refăcute pentru sumele rămase de plată, fără a se depăşi termenul de finalizare a înlesnirii la plată aprobată iniţial, şi cuantumul sumelor scutite la plată ca urmare a producerii efectelor înlesnirilor la plată acordate.

În cazul în care garanţia constituită la începutul acordării înlesnirii la plată a fost utilizată pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorul are obligaţia constituirii unei noi garanţii pentru sumele rămase de plată, până la următorul termen de plată din noul grafic de eşalonare. Garanţiile pot fi constituite prin consemnarea de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului sau sub forma unei scrisori de garanţie bancară.

"Beneficiază de toate efectele juridice ale înlesnirilor la plată debitorii care achită anticipat ratele din graficul de eşalonare, dar nu au îndeplinit celelalte condiţii de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată, fără a mai fi necesară constituirea garanţiei. Debitorii nu datorează obligaţii fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale care au făcut obiectul scutirilor la plată, de la data nerespectării condiţiilor de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată până la data soluţionării cererii, cu excepţia celor deja stinse de către debitori, care nu se restituie şi nu se compensează", conform actului normativ.

Dacă se constată că de la data nerespectării condiţiilor de menţinere a valabilităţii înlesnirilor la plată până la data soluţionării cererii au fost încasate sume reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv obligaţii fiscale accesorii aferente, prin plată, compensare, executare silită şi alte modalităţi, cuprinse în suma care face obiectul eşalonării la plată, debitorii vor achita ratele eşalonate până la concurenţa sumelor rămase de plată, iar în cazul în care sunt cuprinse în suma care face obiectul scutirii la plată, acestea nu se restituie şi nu se compensează.

Toate aceste reguli vor fi aplicate şi pentru debitorii care au beneficiat de înlesniri la plata obligaţiilor reprezentând creanţe proprii ale instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare, precum şi creanţele fiscale sau de altă natură preluate în vederea recuperării de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

În document se arată că repunerea în termen a înlesnirilor la plată acordate, care şi-au pierdut valabilitatea ca urmare a efectelor crizei economice, sunt menite să asigure continuarea activităţii şi să consolideze mecanismele privind politica de personal la nivelul fiecărui angajator în condiţiile crizei economice.

Menţinerea înlesnirilor la plată este considerată ca fiind favorabilă mediului de afaceri şi având un impact pozitiv la nivelul firmelor în contextul actual al crizei economice, cu asigurarea încasării la buget a ratelor rămase de achitat şi a obligaţiilor curente, dar şi "îmbunătăţirea relaţiei de parteneriat" între organele fiscale şi contribuabili pentru perioada în care aceştia se confruntă cu dificultăţi financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici