Guvernul adoptă OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, că Guvernul va adopta, în şedinţa de joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), precizând că acest instrument financiar este necesar pentru susţinerea dezvoltării economice a României.

918 afișări
Imaginea articolului Guvernul adoptă OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii

Guvern a adoptat OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii

„Discutăm în şedinţă un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţiilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltării economice a României. Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes în alte tări aduce beneficii pe mai multe planuri prin investiţii profitabile şi susţinea unui proiecte în domenii prioritare”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.

Premierul a adăugat că Fondului Suveran de Investiţii are scopul de a crea o serie de vehicule financiare în acţiuni sau companii profitabile.

„Prin înfiinţarea FDSI se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în prioiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România care, pe de o parte, să aibă un rol de multiplicator în economie pentru o dezvoltare susstenabilă şi, pe de o altă parte, să mobilieze resurse financire disponibile către sectorul real şi, în acelaşi timp, către proiecte durabile.”, a completat Dăncilă.

Aceasta a enumerat şi domeniile de dezvoltare: „finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital”.

Viorica Dăncilă a subliniat că vor fi puse în aplicare proiecte inclusiv prin parteneriat public-privat.

„Sunt proiecte de anvergură pe care le putem dezvolta cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea prin parteneriate public-privat, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. (...) Urmărim ca prinntr-o Hotărâre de Guvern să stabilim condiţiile de organizare şi funcţionare a FDSI care se înfiinţează pe societăţi şi pe acţiuni pe baza legii 31/1990.”, a conchis Dăncilă.

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea FSDI, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Scopul înfiinţării FSDI este crearea unui vehicul de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile, arată proiectul.

Pe 18 iulie, Curtea Constituţională a României a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici