Guvernul României a adoptat Ordonanţa care va reglementa acordarea granturilor pentru investiţii

Ordonanţa de urgenţă care va reglementa contractarea de granturi pentru investiţii de către microîntreprinderi şi IMM-uri a fost adoptată în şedinţa de joi a Executivului.

415 afișări
Imaginea articolului Guvernul României a adoptat Ordonanţa care va reglementa acordarea granturilor pentru investiţii

Concret, vor fi acordate granturi pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi pentru investiţii destinate retehnologizării. Finanţarea acestora este asigurată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din Programul Operaţional Competitivitate.

Măsura 1 priveşte granturi pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi are alocate fonduri de 59,69 milioane euro, din POC şi de la bugetul de stat. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Microîntreprinderile vor trebui să asigure cofinanţare de 5%, întreprinderile mici 10%, iar întreprinderile mijlocii de 15%. Firmele pot contracta granturile sunt cele care îşi desfăşoară activitatea domenii din Clasa P - Invăţământ, Clasa Q - Sănătate şi asistenţa socială, Clasa S – Alte activităţi de servicii.

Măsura 2 priveşte granturi pentru investiţii destinate retehnologizării, cu fonduri alocate de 358,14 milioane euro, din POC şi de la bugetul de stat. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 euro şi 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanţare de 25% - 75%, în funcţie de regiunea în care este realizată investiţia. Firmele care pot contracta granturile sunt cele care îşi desfăşoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (cu excepţia codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun şi 254 fabricarea armamentului şi muniţiei), Clasa F – Construcţii; Clasa G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor; Clasa H – Transport şi depozitare; Clasa I – Hoteluri şi restaurante.

Criteriile pentru selectarea microîntreprinderilor şi IMM-urilor care vor beneficia de granturi

Criteriile stabile prin actul normativ, sunt: a) Scăderea cifrei de afaceri la 31 decembrie 2020 faţă de 31 decembrie 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; b) Scăderea ratei profitului operaţional aferent exerciţiul financiar 2020 în raport cu exerciţiul financiar 2019, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19; c) Rata rentabilităţii activităţii operaţionale în exerciţiul financiar 2019, înainte de apariţia pandemiei COVID-19; d) Apartenenţa domeniului de activitate - cod CAEN - la soldul balanţei comerciale, conform prevederilor OUG. Investiţia este realizată pe codul CAEN aferent soldului negativ al balanţei comerciale, respectiv importurile sunt mai mari decât exporturile, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică / Banca Naţională a României; e) Creşterea productivităţii muncii în anul 3 de sustenabilitate al proiectului.

În cazul proiectelor care obţin punctaje egale, departajarea se va face în funcţie de rata rentabilităţii activităţii operaţionale în exerciţiul financiar 2019, calculată cu 3 zecimale. Proiectele care nu vor obţine min. 60 puncte nu vor fi eligibile pentru obţinerea de finanţări.

După publicarea actului normativ adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi, MIPE va publica pe site, pentru consultare, ghidului solicitantului pentru contractarea granturilor în cadrul celor două măsuri. Conform calendarului estimativ din prezent, apelul urmează să fie lansat în august 2022. Proiectele pentru contractarea granturilor vor fi depuse prin platforma IMM Recover.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici