Hidrosind vrea să dea în judecată Hidroelectrica

Hidrosind a anunţat că va da în judecată, în următoarele zile, Hidroelectrica, pentru că mai mulţi directori de sucursale au fost numiţi politic, şi că începe să strângă semnături pentru a protesta faţă de spargerea companiei în două, aşa cum prevede planul de restructurare a sectorului energetic.

114 afișări
Imaginea articolului Hidrosind vrea să dea în judecată Hidroelectrica

Hidrosind vrea să dea în judecată Hidroelectrica (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţii sindicaliştilor au anunţat că săptămâna viitoare vor da în judecată compania Hidroelectrica pentru că mai mulţi directori de sucursale au fost numiţi politic, fără scoaterea la concurs a locurilor, ceea ce încalcă prevederile contractului colectiv de muncă.

Preşedintele Comisiei de strategie energetică şi dezvoltare din Hidrosind, Ilie Roşu, a spus că în astfel de cazuri sunt sucursalele din Oradea, Sibiu, Slatina şi Bistriţa.

Sindicaliştii nu sunt de acord cu spargerea companiei Hidroelectrica în două, în urma restructurării sectorului energetic.

Un raport privind restructurarea sectorului de producere a energiei electrice a fost prezentat în 10 iunie în Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

Atunci ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că cele două companii energetice naţionale care vor fi înfiinţate în acest an prin restructurarea sectorului de profil vor fi listate la bursă.

Sindicaliştii spun că vor să declanşeze protestele, începând de săptămâna viitoare să strângă semnături în acest sens, pentru a influenţa factorii de decizie să nu emită un act normativ privind înfiinţarea celor două companii.

Ilie Roşu a spus că ţinta, de fapt, este vinderea hidrocentralelor, care implică şi înstrăinarea resurselor, pentru că acestea "sunt în mare parte amortizate şi activele lor sunt mult subevaluate".

Liderul sindical a spus însă că privatizarea lor va pune în pericol viaţa populaţiei în general, pentru că întreţinerea amenajărilor hidroelectrice va rămâne în responsabilitatea statului şi va fi neglijată.

"Hidroelectrica are credite pentru lucrările de retehnologizare, care vor fi stopate, iar băncile se vor întoarce împotriva statului român pentru a recupera banii", a spus Roşu.

Sindicaliştii apreciază că dacă se amestecă resursele nu se vor face cunoscute costurile reale.

În opinia lui Ilie Roşu, această restructurare nu va presupune şi disponibilizări pentru că este perioadă de criză, însă după ce va trece criza sigur vor exista, una din cauze fiind automatizarea hidrocentralelor.

Din prima companie naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu.

Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi Romgaz, prin termocentrala de la Iernut, pe care producătorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici