Ilie Sârbu, despre Roşia Montană: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, la Mediaş, referitor la proiectul Roşia Montană, că nu poate accepta ca România să stea "pe un munte de resurse" şi, totuşi, românii să fie "săracii Europei", chiar dacă poate accepta că "s-a greşit în lege", fiind necesară modificarea acesteia.

591 afișări
Imaginea articolului Ilie Sârbu, despre Roşia Montană: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei

Ilie Sârbu despre Roşia: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei (Imagine: Cristian Movila/ Mediafax Foto)

Ilie Sârbu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Mediaş, dacă este de părere că protestele faţă de proiectul Roşia Montană sunt justificate, el răspunzând negativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Au această lacună a informării. De-aia nu sunt justificate. Că sunt greşeli, că s-a greşit în lege, acum de-aia se lucrează la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e bună. Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse şi să fim săracii Europei. Putem să alegem drumul în care noi stăm pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur şi argint, ci de tot ce avem noi, de gaz şi de tot, şi să rămânem săracii Europei", a declarat Ilie Sârbu.

În opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu "înţelepciune".

"Trebuie ca toate lucrurile să le tratăm cu mult mai multă înţelepciune. E un termen care nu e agreat în general. Şi rezolvă multe situaţii. Ne-am învăţat ca întotdeauna să le tratăm în forţă şi se vede şi în dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu înţelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca ţară. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar dacă mănuşa era de catifea, nu au dat rezultate. Aşa cred că e şi aici. Nu se poate ca dialogul să nu rezolve problema, dar, sigur, dialogul cu oameni care nu sunt porniţi, programaţi aş spune din start pe o anume idee, ci dialog cu cei care chiar vor binele acestei ţări, care chiar pot să înţeleagă că nu ne mai putem permite", a mai spus liderul senatorilor PSD.

"Noi ne întoarcem la sloganul: «Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă». Nu numai cerşim din poartă în poartă! Noi am ajuns cerşetorii Europei, muncitorii Europei", a completat Ilie Sârbu.

Acesta a precizat că singura problemă care trebuie pusă este cea a tehnologiei care trebuie aplicată, şi nu cea a înstrăinării aurului.

"S-a inventat în lume o altă formulă? Ei ar trebui să vină să spună: e ultima tehnologie, dacă vrei să o aplici şi să o faci în România, să exploatezi aur, bine! Nu? La revedere! Asta e problema! Nu cealaltă! Cum dăm aurul? Cum îl dă toată lumea. Aţi văzut că guvernatorul Băncii Naţionale a spus că nu are nevoie de aur. Băsescu, care ştia... îmi cer scuze, domnul preşedinte, care ştia lucrul ăsta, a spus că niciun gram de aur nu pelacă din ţară", a completat Ilie Sârbu.

Potrivit acestuia, "rezerva naţională de aur se stabileşte de comun acord cu ţările membre ale Uniunii Europene, şi nu fiecare pune aur în rezervă cât vrea".

"Până la urmă poţi să pui şi să rămâi cu lingourile alea, să rămână acolo. Deci, toate astea au un anumit mod de rezolvare, nu aşa, cu bătăliile de stradă", a încheiat Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu şi alţi 30 de senatori PSD au participat, joi, la Centrul de documentare şi informare al Romgaz din Mediaş, la mai multe întâlniri cu autorităţi locale şi judeţene.

Pe durata întâlnirii şi a conferinţei de presă, în faţa clădirii un grup restrâns de tineri a protestat faţă de proiectul Roşia Montană, purtând un banner cu inscripţia "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici