Impozitul de 16% pe veniturile din dividende ar putea fi eliminat, din 2016

Guvernul intenţionează să elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende de la 1 ianuarie 2016, invocând evitarea dublei impuneri, ceea ce va duce la diminuarea comportamentului evazionist şi limitarea externalizării profitului, măsura fiind inclusă în proiectul noului Cod Fiscal.

4932 afișări
Imaginea articolului Impozitul de 16% pe veniturile din dividende ar putea fi eliminat, din 2016

Impozitul de 16% pe veniturile din dividende ar putea fi eliminat, din 2016 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Finanţelor, eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar însemna, practic, evitarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor şi ar conduce la îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste, acţionarii urmărind reflectarea reală a rezultatelor economice şi financiare.

"Companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime (...) Companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive). Eliminarea impozitului pe dividende va conduce la creşterea încasărilor din impozitul pe profit", se arată în prezentarea făcută la Guvern de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Finanţele estimează o scădere a încasărilor bugetare prin eliminarea impozitului de veniturile din dividende de 1,86 miliarde lei în 2016, concomitent cu o creştere încasărilor din TVA, contribuţii sociale şi venituri din salarii de 1 miliard de lei, ceea ce înseamnă o pierdere netă de 860 milioane lei în primul an de aplicare.

Minusul de venituri este estimat pentru 2017 la 380 de milioane lei, concomitent cu un impact pozitiv pe venituri de 140 de milioane lei, pentru ca în 2018 să fie anticipată o pierdere netă de sub 100 milioane lei.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal a fost aprobat miercuri într-o primă lectură de Guvern şi va fi în dezbatere publică înainte de transmiterea spre aprobare în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici