Impozitul minim pentru microfirme trebuie aplicat la afaceri de peste un miliard lei vechi

Obligativitatea microîntreprinderilor de a plăti un impozit minim va duce la falimentul întreprinzătorilor cu venituri de câteva sute de milioane de lei vechi, susţine Consiliul Naţional al IMM-urilor private, care propune aplicarea măsurii doar pentru afacerile mai mari de un miliard de lei vechi.

126 afișări
Imaginea articolului Impozitul minim pentru microfirme trebuie aplicat la afaceri de peste un miliard lei vechi

Impozitul minim pentru microfirme trebuie aplicat la afaceri de peste un miliard lei vechi (Imagine: Mediafax Foto)

"E anormal să aplici această măsură fără să faci nişte delimitări, în funcţie de veniturile obţinute de firme. Măsura va duce la faliment firmele de la colţul străzii care obţin doar câteva sute de milioane de lei vechi. Noi cerem ca impozitul să se aplice doar firmelor care obţin o cifră de afaceri mai mare de un miliard de lei vechi, (circa 23.000 de euro pe an)", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Pe de altă parte, Nicolescu apreciază că o astfel de măsură ar trebui aplicată şi în funcţie de comportamentul fiscal al firmelor.

"Trebuie să se delimiteze firmele care de zece ani au plătit impozitele pe profit şi acum au probleme din cauza crizei şi cele care nu plătesc. Impozitul trebuie aplicat celor care nu plătesc", a afirmat Nicolescu.

În prezent, firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră de afaceri anuale de până la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

Microîntreprinderile vor fi obligate din luna aprilie să plătească anual un impozit minim de 6.500 lei, în cazul în care suma datorată statului, reprezentând 3% din venituri, nu depăşeşte această valoare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Firmele din acestă categorie vor plăti trimestrial cel puţin 1.625 lei.

Impozitul va fi aplicat microîntreprinderilor care efectuează, preponderent, activităţi incluse în categoria tranzacţiilor imobiliare, activităţilor de închiriere şi leasing, operaţiunilor de investigaţii şi protecţie, comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, întreţinerii şi reparării autovehiculelor şi a motocicletelor.

Noua taxă va fi aplicată şi pentru microîntreprinderi care desfăşoară activităţi legate de hoteluri şi alte facilităţi de cazare, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, servicii în tehnologia informaţiei şi informatice, juridice şi de contabilitate, fabricarea băuturilor, industria alimentară, management şi de consultanţă în management, arhitectură şi inginerie, testări şi analiză tehnică, secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor, transporturi rutiere.

Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pentru microîntreprinderi implicate în activităţi ale agenţiilor turistice şi a touroperatorilor, alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică, activităţi sportive, recreative şi distractive, precum şi în alte alte activităţi de servicii.

În aplicarea acestei prevederi, pentru anul 2009 vor fi avute în vedere două reguli. Astfel, pentru trimestrul al II-lea, va fi comparat impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul trimestrului cu limita de 1.083 lei, iar pentru trimestrele III şi IV va fi comparat impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul fiecărui trimestru cu limita de 1.625 lei aferentă fiecărui trimestru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici