Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la minimul ultimilor trei ani

Încrederea investitorilor în economia Germaniei a scăzut în octombrie la cel mai redus nivel din aproape trei ani, în condiţiile în care criza datoriilor din Europa pune în pericol băncile şi creşterea economică, transmite Bloomberg.

130 afișări
Imaginea articolului Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la minimul ultimilor trei ani

Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la minimul ultimilor trei ani (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele privind aşteptările investitorilor şi analiştilor pentru următoarele şase luni, calculat de institutul german ZEW, a coborât la -48,3 puncte, cel mai redus nivel după noiembrie 2008, de la 43,3 puncte în septembrie.

Analiştii anticipau că indicele va scădea la -45 puncte.

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a anticipat luni o creştere economică solidă în trimestrul al treilea, dar a avertizat că perspectiva s-a înrăutăţit.

"Indicele calculat de ZEW corespunde unei recesiuni în Germania şi zona euro, în trimestrul al patrulea şi primele trei luni ale anului viitor", a declarat Christian Schulz, economist la compania Joh Berenberg Gossler din Londra.

El a adăugat că, dacă nu va fi găsită o soluţie pentru criză, este improbabil ca încrederea investitorilor să îşi revină rapid, iar recesiunea s-ar putea grava.

Indicele ZWE privind condiţiile economice actuale a scăzut de la 43,6 puncte la 38,4 puncte.

Un grup al principalelor institute economice germane a redus la jumătate estimările privind creşterea PIB-ului Germaniei, din cauza impactului crizei datoriilor asupra băncilor şi cheltuielilor, dar consideră că ţara va evita recesiunea.

Avansul economic va încetini anul viitor la 0,8%, de la 2,9% în 2011, potrivit unui raport al acestor institute, comandat de guvern.

În aprilie, grupul anticipa o creştere economică de 2% anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici