Industria cărnii trebuie să fie unită pentru a garanta că o reducere de TVA va avea efecte în piaţă

Companiile din industria cărnii trebuie să fie unite şi să ofere garanţii Ministerului Finanţelor şi premierului că reducerea TVA la produse din carne va avea ca efecte o piaţă concurenţială corectă, salvarea locurilor de muncă şi încasări la buget, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

82 afișări
Imaginea articolului Industria cărnii trebuie să fie unită pentru a garanta că o reducere de TVA va avea efecte în piaţă

Industria cărnii trebuie să fie unită pentru a garanta că o reducere de TVA va avea efecte în piaţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este o necesitate pentru industrie reducerea TVA, de aceea am acceptat acest proiect pilot de reducerea a TVA-ului la pâine. M-aş fi bucurat ca şi în sectorul de carne să existe aceeaşi disponibilitate cum am întâlnit în sectorul de panificaţie şi morărit. (...) Sunt deschis oricând să semnăm un protocol de colaborare pentru combaterea evaziunii fiscale, pentru identificare de măsuri în acest sens, una dintre acestea fiind reducerea TVA, în momentul în care tot sectorul va fi angrenat într-un astfel de proces. Este important să existe unitate, astfel încât să existe garanţii şi faţă de Ministerul Finanţelor şi faţă de premier, că odată aplicată această măsură efectele să fie cele pe care le dorim: piaţă concurenţială corectă, salvarea locurilor de muncă şi încasări cel puţin în măsură egală la bugetul de stat cu un TVA redus", a declarat Constantin, prezent la expoziţia de carne şi produse din carne CARNEXPO.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

Mulţi producători din domeniul cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului şi susţin că reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Pe de altă parte, o taxare mai redusă ar reduce piaţa neagră de materie primă şi produse din industria cărnii.

Constantin a afirmat recent că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.

"Reducerea TVA, în primul rând la carne şi apoi la celelalte produse alimentare, este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua, atât pentru scăaderea evaziunii fiscale, cât şi pentru susţinerea tuturor producătorilor interni. Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor fac eforturi pentru a identifica soluţii de reducere cât mai rapida a TVA la 9%", a arătat la rândul său Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici