Înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor va încalca normele UE şi afectează piaţa

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui corp al experţilor şi evaluatorilor tehnici auto ar putea avea ca efect încălcarea normelor europene şi ar afecta funcţionarea pieţei româneşti de asigurări, potrivit asociaţiei asigurătorilor din România (UNSAR) şi a brokerilor (UNSICAR).

313 afișări
Imaginea articolului Înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor va încalca normele UE şi afectează piaţa

Înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor va încalca normele UE şi afectează piaţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) se află în Senat cu termen de aprobare tacită 15 decembrie, având aviz negativ de la Comisia economică, industrii şi servicii şi de la Comisia pentru transporturi şi energie, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

În luna mai a acestui an, UNSAR şi UNSICAR au afirmat că înfiinţarea CEETAR ar putea conduce la majorarea tarifelor poliţelor RCA şi la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto

Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

Astfel, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, impunând efectuarea constatării daunelor numai de către experţi tehnici auto membri CEETAR.

"Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare", se mai spune în comunicat.

De asemenea, companiile independente de regularizare daune, care activează în industria locală de asigurări, ar putea fi eliminate din această piaţă sau ar putea fi obligate să adere la un organism nereglementat şi nesupravegheat de ASF.

Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto.

"Mai mult decât atât, dacă proiectul de lege ar fi votat şi ar intra în vigoare, asiguratul român ar ajunge să fie discriminat prin comparaţie cu ceilalţi cetăţeni ai Spaţiului Economic European. Astfel, acesta ar avea o procedură mult mai complicată de urmat în cazul în care ar fi implicat într-un accident în afara ţării. Ar trebui să se adreseze nu numai reprezentantului de despăgubiri al asigurătorului RCA ce urmează să suporte despăgubirea, ci şi unui membru al CEETAR", se mai arată în comunicat.

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare, sau poate fi contestată doar în instanţă, ceea ce îi confer evaluatorului drepturi depline şi intangibile, determinând pentru părţile care înţeleg să o conteste costuri substanţiale pentru soluţionarea litigiului în instanţă.

De asemenea, intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna şi monopolizarea unei componente importante a activităţii de asigurări, respectiv a activităţii de regularizare de daune, aceasta fiind făcută de către un organism privat care nu se află sub controlul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Propunerea legislativă intră în conflict cu reglementările special privind activitatea Registrului Auto Român, conform acestei propuneri experţii CEETAR dobândind dreptul de a stabili dacă, după o daună, vehiculul poate fi introdus în trafic cu sau fără o nouă viză ITP.

"Considerăm, aşadar, că funcţionarea sistemului de asigurări din România este periclitată de acest proiect de lege nefundamentat", se mai spune în comunicat.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi deţine o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

Activitatea asociaţiei are drept obiectiv reprezentarea, gestionarea şi apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor săi în faţa organismelor, organizaţiilor publice sau private, atât în România, cât şi în străinătate.

UNSICAR a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa a 12 societăţi de intermediere şi consultanţă în asigurări.

În prezent, cei 95 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% în totalul primelor intermediate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici