Inflaţia anuală a crescut în noiembrie, după opt luni consecutive de scădere

Rata anuală a inflaţiei a crescut în noiembrie pentru prima dată după opt luni consecutive de declin, de la 4,3% la 4,65%, în contextul unei majorări lunare de 0,67%, determinată în principal de avansul preţurilor la ţigări şi combustibili, potrivit datelor publicate, vineri, de INS.

22 afișări
Imaginea articolului Inflaţia anuală a crescut în noiembrie, după opt luni consecutive de scădere

Inflaţia anuală a crescut în noiembrie, după opt luni consecutive de scădere (Imagine: Mediafax Foto)

Inflaţia anuală a intrat pe un trend descrescător începând cu luna martie, iar pe parcursul anului 2009 preţurile au raportat în două luni consecutive, respectiv iulie şi august, scăderi lunare de 0,07% şi, respectiv, 0,19%.

În noiembrie faţă de decembrie 2008, creşterea preţurilor a fost de 4,41%, cu 0,09 puncte procentuale sub estimarea Băncii Naţionale a României pentru finele acestui an, dar şi faţă de limita superioară a ţintei stabilită pentru 2009, de 4,5%.

În noiembrie anul acesta, creşterea lunară a preţurilor a fost determinată în principal de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 1,11% comparativ cu luna anterioară. Avansul mărfurilor alimentare şi cel al serviciilor au fost mai mici, de 0,41% şi, respectiv, 0,14%.

În cadrul grupei mărfurilor nealimentare, preţurile la tutun şi ţigări au urcat cu 5,48%, iar cele la combustibili au consemnat un avans de 1,66% faţă de luna anterioară. O creştere importantă a avut loc şi la încălţăminte, unde preţurile au urcat cu 0,59%.

La mărfurile alimentare, cea mai mare creştere a fost consemnată la ouă, ale căror preţuri au avansat cu 7,46% faţă de octombrie. Fructele proaspete s-au scumpit cu 2,34%, iar legumele cu 1,87%.

În sectorul serviciilor, preţurile au fost relativ constante comparativ cu luna octombrie, cea mai importantă creştere fiind înregistrată de grupa "alte servicii", de 0,48%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2008 - noiembrie 2009) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2007 - noiembrie 2008) determinată pe baza IPC cât şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 5,7%.

Banca Naţională a României a stabilit pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului stand-by semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional, pentru o finanţare de circa 13 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici