Inflaţia din România, la minimul ultimilor 2 ani

Preţurile de consum s-au redus în august cu 0,19% faţă de luna precedentă, comparativ cu declinul de 0,07% din iulie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât pentru a şasea lună consecutiv, de la 5,06% la 4,96%, nivel care nu a mai fost atins din luna august 2007, potrivit datelor INS.

37 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din România, la minimul ultimilor 2 ani

Inflaţia din România, la minimul ultimilor 2 ani (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

Indicele preţurilor de consum s-a plasat în luna august la 99,81% faţă de luna iulie, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia inflaţiei a fost contrară aşteptărilor analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX, care au estimat că preţurile de consum au stagnat sau au crescut uşor în august, pe fondul unui curs de schimb stabil şi al ieftinirii produselor alimentare.

Astfel, economiştii au anticipat că rata anuală a inflaţiei a urcat de la 5,06% în iulie la 5,1-5,3% în august, pe fondul unui efect de bază negativ.

Deflaţia din luna august a fost determinată în principal de reducerea preţurilor la mărfurile alimentare, cu un total de 1,06% faţă de iulie. Preţurile la mărfurile alimentare au crescut în august cu 2,38% faţă de luna similară din 2008, dar au scăzut cu 0,36% comparativ cu finele anului trecut.

Astfel, scăderi semnificative de preţuri au fost înregistrate de fructele şi conservele din fructe (-6,81%), în special la fructele proaspete (-12,36%) şi citrice (-1,17%), dar şi de grupa de legume (-5,9%), în principal la cartofi (-1,61%) şi la alte legume decât leguminoasele şi cartofii (-8,65%). Alte reduceri ale preţurilor de consum la mărfurile alimentare, de sub 1%, au fost înregistrate de făină, grupa de ulei, slănină şi grăsimi, lapte şi brânză şi zahăr.

Preţurile la mărfurile nealimentare şi la servicii au crescut în august cu 0,34% şi, respectiv, 0,32%, comparativ cu luna iulie, în condiţiile în care nu au fost variaţii de peste 1% ale costurilor din aceste grupe, cu excepţia celor la tutun, care au avansat cu 1,34% faţă de iulie şi la apă, canal şi salubritate, care au urcat cu 1,44%.

Comparativ cu decembrie 2008, inflaţia a fost de 2,87%, în contextul în care preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au avansat cu 4,64% şi, respectiv, 5,44%.

Dacă sunt excluse din preţurile de consum legumele, fructele, ouă, combustibilii şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, de exemplu medicamentele, energia electrică, gazele naturale sau transportul urban în comun, inflaţia lunară a fost de 0,08%.

Preţurile de consum au scăzut cu circa 0,3% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul, sau combustibilii, sau produsele ale căror preţuri sunt reglementate.

Preţurile de consum s-au redus în iulie cu 0,07% faţă de iunie, România înregistrând astfel deflaţie pentru prima dată după august 2008.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,3% în luna decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici