Inflaţia s-a redus în noiembrie

Ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a redus în noiembrie la 0,32%, faţă de 1,06% în octombrie, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la alimente, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au meţinut la nivelul din luna anterioară, iar inflaţia anuală a încetinit la 6,74%.

33 afişări
Imaginea articolului Inflaţia s-a redus în noiembrie

Inflaţia s-a redus în noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

În luna noiembrie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,4%, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au meţinut la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai importante scumpiri la alimente au fost consemnate de ouă (13,1%), legume şi conserve (1,32%), lactate (1,18%) şi zahăr (1,03%). Totodată, reduceri de preţuri au fost consemnate la ulei (-1,33%) şi fructe şi conserve din fructe (-1,09%).

La categoria tarife servicii, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la abonamente auto (0,62%), urmate de serviciile de îngrijire medicală (0,61%) şi transportul aerian (0,6%). Scăderi uşoare au avut chiriile (-0,09%) şi abonamentele de radio şi televiziune (-0,04%).

La mărfuri nealimentare se remarcă ieftinirea cu 3,6% a preţurilor combustibililor şi cu 1% a medicamentelor. În acelaşi timp, preţurile cărţilor, ziarelor şi revistelor au urcat cu 1,11%, iar tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 1,44%, potrivit INS.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2007 - noiembrie 2008) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2006 - noiembrie 2007) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,9%.

Rata medie lunară a inflaţiei din primele unsprezece luni a fost de 0,5%, la acelaşi nivel cu intervalul similar din 2007.

În luna noiembrie, creşterea indicelui preţurilor de consum, excluzând băuturile alcoolice şi tutunul a fost de 0,27%, iar prin eliminarea efectului combustibililor s-a ridicat mai sus decât media pe total, respectiv la 0,62%.

De asemenea, total IPC exclusiv legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate a fost de 0,44%.

Rata anuală a inflaţiei a fost sub nivelul estimat de o serie de analişti intervievaţi de MEDIAFAX, de 6,8%-7%.

În octombrie preţurile de consum au crescut cu 1,06%, faţă de 0,4% în septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor şi a produselor alimentare, iar rata anuală a urcat uşor, la 7,39%, comparativ cu 7,3% în luna precedentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici