ING: Dacă va fi învestit un guvern în decembrie, ne aşteptăm ca banii de la FMI să vină în martie

Analiştii ING Bank apreciază că validarea unui preşedinte va avea un efect pozitiv asupra pieţelor şi anticipează că banii de la FMI vor intra în luna martie, dacă noul guvern va fi învestit până la sfârşitul anului, iar discuţiile cu reprezentanţii instituţiei financiare vor începe în ianuarie.

28 afișări
Imaginea articolului ING: Dacă va fi învestit un guvern în decembrie, ne aşteptăm ca banii de la FMI să vină în martie

ING: Dacă va fi învestit un guvern în decembrie, ne aşteptăm ca banii de la FMI să vină în martie (Imagine: Mediafax Foto)

Validarea unui preşedinte este pozitivă pentru moneda locală şi ar putea conduce şi la reducerea dobânzilor, se arată într-o analiză ING.

"Ne aşteptăm în continuare ca banii de la FMI să vină în martie, după începerea negocierilor în ianuarie, dacă noul cabinet este învestit până la sfârşitul anului", spun reprezentanţii băncii.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, consideră că

România mai are încă şanse să primească a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie

, dar spune că bugetul pe 2010 va trebui depus în Parlament de către noul guvern.

"Cred că da, da", a afirmat luni Pogea, întrebat dacă mai sunt şanse ca România să primească tranşa a treia de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna ianuarie a anului viitor.

Ministrul Finanţelor a participat luni la o întâlnire cu experţii FMI, aflaţi la Bucureşti pentru o vizită de trei zile, pe tema adoptării bugetului pe 2010.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Deblocarea celei de-a treia tranşe este condiţionată în principal de adoptarea unui buget pentru 2010 care să se încadreze în condiţiile convenite cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici