ING: Limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar - Mediafax

ING: Limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar

Propunerea de limitare a deficitului bugetar la 3% din PIB introdusă în proiectul de modificare a Constituţiei nu este oprtună pentru o ţară în dezvoltare, mai ales în contextul unor crize financiare, fiind de preferat varianta restricţionării deficitului structural, consideră analiştii ING Bank.

144 afişări

Imaginea articolului ING: Limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar

ING: Limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Ideea limitării deficitului bugetar nu prea are sens pentrunoi. Tratatul de la Maastricht permite deviaţii temporare de lalimita de 3%, în condiţiile în care un control strict al acesteirestricţii este imposibil. Criza actuală este un bun exemplu înaceastă privinţă, când chetuielile sunt tot mai rigide, iarveniturile scad semnificativ. Într-un astfel de scenariu, trecereadeficitului peste 3% din PIB, observată cu întârziere deautorităţi, va obliga fiscul să intre pe surplus bugetar în lunileulterioare declanşării crizei. A atinge un surplus în astfel decondiţii înseamnă creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli,toater operate foarte repede. Acestea ar putea afecta şi mai multcreşterea economică şi nici nu ar permite atingerea limitei",susţin analiştii ING.

Potrivit acestora, în realitate este nevoie de măsurianticiclice pentru a combate crizele economice, cum ar fi creştereacheltuielilor şi deficite bugetare mai înalte, care în condiţiileproiectului publicat ieri nu vor mai fi permise prinConstituţie.

"Chile este un exemplu de ţară care a introdus reguli fiscale,dar acestea se referă la deficitele structurale, şi nu la deficitulbugetului consolidat nominal. O asemenea regulă ar plafonachelutielile publice şi sociale pe parcursul ciclurilor economice,ceea ce propunerea de modificare a Constituţiei nu va face. Pe deaaltă parte, şi această propunere are multe deficienţe, în primulrând privind estimarea deficitului structural", mai noteazăeconomiştii ING.

Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, făcut public deAdministraţia Prezidenţială, prevede că deficitul bugetar nu poatefi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60%din PIB.

În proiect a fost introdus un nou articol, după articolul 138,referitor la plafonarea deficitului bugetar şi la datoriapublică.

"Statul trebuie să evite deficitul public excesiv şi deficitulbugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nupoate depăşi 60% din PIB", se arată la alineatul 1 alarticolului.

În opinia economistului-şef al ING, Nicolae Chidesciuc, limitade 3% din PIB nu este fezabilă în acest moment, mai ales pentru oţară în dezvoltare.

"Într-adevăr, România s-a angajat să atingă pragul de 3% din PIBîn 2012, dar nici acest obiectiv nu cred că poate fi atins într-untimp atât de scurt, ci eventual în 2013 sau 2014", a afirmateconomistul ING.

Chidesciuc susţine că o eventuală ţintă trebuie să fiecredibilă, iar dacă nu va fi atinsă, aşa cum s-a întâmplat denenumărate ori cu inflaţia, prin fixarea unor obiective preaambiţioase, regula nu va avea niciun rost.

"Atunci deficitul bugetart va fi cu totul altul şi probabil sevor vota excepţii în mod repetat", spuen Chidesciuc.

Mai mult, economistul-şef al ING Bank arată că, pe cicluri decreştere, această prevedere va permite guvernelor să aibă undeficit bugetar mare, de 3% din PIB, în timp ce în asemeneacondiţii ar trebui ă existe un echilibru bugetar sau chiarexcedent.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ING ,
CONSTITUŢIE ,
MODIFICĂRI

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.