INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%/ Preţuri, în creştere la gaze şi combustibili - Mediafax

INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%/ Preţuri, în creştere la gaze şi combustibili

Preţurile de consum în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna noiembrie 2017 au crescut cu 3,4%, astfel că inflaţia s-a redus de la 4,3% în octombrie, potrivit datelor transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), printr-un comunicat de presă.

900 afişări

Imaginea articolului INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%/ Preţuri, în creştere la gaze şi combustibili

INS: Rata anuală a inflaţiei din noiembrie a coborât la 3,4%, de la 4,3% în octombrie

Faţă de decembrie 2017, creşteri importante au fost înregistrate de gazele naturale, cu 16,6%, combustibili, cu 7,18%, transportul aerian, cu 13,11%, serviciile poştale, cu 21,54%,

„Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%”, se precizează în comunicatul de presă al INS, transmis marţi.

Creşterea din noiembrie s-a făcut pe fondul majorării cu 4,24% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,86% a celor alimentare şi cu 2,5% a serviciilor. În plus, faţă de finele lunii decembrie 2017, preţurile din noiembrie au fost cu 3,1% mai mari, ca urmare a majorării cu 3,94% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,41% a mărfurilor alimentare şi cu 2,29% a serviciilor.

În schimb, în noiembrie faţă de octombrie, inflaţia a fost de -0,13%, ca urmare a scăderii cu 0,27% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 0,13% a celor nealimentare şi a creşterii cu 0,11% a serviciilor.

În plus, faţă de luna anterioară, în noiembrie, IPC (indicele preţurilor de consum) fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun a scăzut cu 0,14%, IPC fără combustibili cu 0,02% şi IPC fără produsele al căror preţuri sunt reglementate cu 0,08%.

În schimb, raportat la aceeaşi perioade, IPC fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun a crescut cu 0,21%, iar IPC fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,24%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale acestui an, de 0,3%, la fel ca în primele zece luni, în condiţiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, cea pentru mărfurile alimentare de 0,2% şi pentru servicii de 0,2%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,3%, deoarece a fost de 0,3% atât pentru mărfurile alimentare, cât şi pentru cele nealimentare, iar pentru servicii a fost de 0%.

Ca urmare a acestor evoluţii, inflaţia a intrat în ţinta Băncii Naţionale a României (BNR), de plus/minus 2,5%, pentru finele fiecărui an. De altfel, luni, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a susţinut că inflaţia va reintra în ţinta Băncii, încă din noiembrie. Pentru decembrie 2018, BNR a prognozat, în Raportul asupra inflaţiei din octombrie, o rată anuală a inflaţiei de 3,5%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
INFLAŢIE ,
INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ (INS) ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.