Institutul Naţional de Statistică: Cheltuielile au reprezentat 88% din veniturile populaţiei în trimestrul patru din 2015

Veniturile totale medii lunare ale populaţiei s-au cifrat în ultimul trimestru de anul trecut la 2.862 lei pe gospodărie, în timp ce cheltuielile s-au situat la 2.537 lei, respectiv 88,6% din venituri, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică.

470 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional de Statistică: Cheltuielile au reprezentat 88% din veniturile populaţiei în trimestrul patru din 2015

Institutul Naţional de Statistică: Cheltuielile au reprezentat 88% din veniturile populaţiei în trimestrul patru din 2015

În termeni nominali, venitul mediu pe persoană a fost de 1079 lei, iar cheltuielile de 956 lei. Raportat la zonă, în oraşe, venitul mediu s-a situat la 1.237 lei, iar în mediul rural la 893 lei.

Din totalul veniturilor, 56,4% au fost de natură salarială, urmate de venituri din prestaţii sociale (22,4%), din agricultură (2,9%), din activităţi neagricole independente (2,6%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (11,5%).

În ceea ce priveşte cheltuielile, principalele destinaţii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii, precum şi plata impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, hrana animalelor şi păsărilor din gospodărie, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare.

Cheltuielile pentru investiţii, pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici