- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.07.2015, 14:46)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Institutul pentru Politici Publice: Proiectul legii achiziţiilor publice nu rezolvă problema suspiciunilor de corupţie
Problema suspiciunilor de corupţie care afectează piaţa achiziţiilor nu vor fi rezolvate de proiectul modificarii legii achiziţiilor publice, potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
132 afişări

Institutul pentru Politici Publice: Proiectul legii achiziţiilor publice nu rezolvă problema suspiciunilor de corupţie (Imagine: HEPTA)
IPP consideră că "pachetul de acte normative care va modifica cadrul legal în achiziţii publice supraestimează nivelul de competenţă şi disponibilitatea de asumare a responsabilităţii la nivelul funcţionarilor publici implicaţi în achiziţii şi nu ia realist în calcul anumite caracteristici ale pieţei de achiziţii din România, cum ar fi suspiciunea generalizată de corupţie/trafic de influenţă pentru câştigarea contractelor".
Noul proiect legislativ este, de asemenea, criticat de IPP pentru că scopul final al reformei, stabilit de legiuitori, este optimizarea modului de lucru în sistemul public, iar IPP este de părere că scpul final trebuie să fie eficientizarea resurselor publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Când ar putea deveni realitate impozitul zero pe salariul minim. Anunțul făcut de președintele Senatului
-
Spaniolii au vindecat bolnavi de Covid-19 cu o moleculă marină
-
Sute de supravieţuitori ai Holocaustului au murit de Covid în 2020
-
România „s-a pregătit” de vaccinare: a făcut contracte de 10, 4 milioane de euro pentru campania de vaccinare, după ce vaccinarea începuse deja
În opinia specialiştilor IPP, există o atenţie disproporţionată faţă de condiţiile de participare impuse participanţilor privaţi la o licitaţie, comparativ cu responsabilitatea autorităţilor publice aflate în situaţii particulare, cu implicaţii juridice complexe.
"În ceea ce priveşte mediul privat, tot ce ar trebui să facă legea este să simplifice povara administrativă a operatorilor la depunerea de documente în justificarea competenţelor/calităţii cu prilejul fiecarei oferte prezentate (chiar şi aceleiaşi autorităţi contractante), însă acest proiect supus dezbaterii nu convinge în acest sens", potrivit comunicatului emis de IPP.
De asemenea, o altă problemă a proiectului de lege, în opinia experţilor IPP, este obstrucţionarea şi mai mult decât în prezent a accesului cetăţenilor la informaţii referitoare la contractele pe bani publici, iar în acest fel "se va pierde şi mai mult încrederea în sistemul de achiziţii", în condiţiile în care a fost introdus un capitol distinct referitor la confidenţialitate.
Strategia Naţională în Domeniul Achiziţiilor Publice a intrat, marţi, 21 iulie, în dezbatere publică şi până la sfârşitul lunii august legiile care reglementează achiziţiile publice vor fi pe masa Guvernului pentru adoptarea şi implementarea lor, a declarat premierul Victor Ponta.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe