Învăţământul dual, o posibilă soluţie pentru deficitul forţei de muncă. Tot mai multe companii aleg să se asigure că au forţă de muncă disponibilă pe viitor

Învăţământul dual, adică o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic care se desfăşoară la iniţiativa companiilor în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, a început să fie o practică din ce în ce mai răspândită în rândul companiilor locale. Astfel, tot mai multe companii aleg să încheie parteneriate cu şcolile pentru a se asigura că au forţă de muncă de muncă disponibilă pe viitor.

538 afișări
Imaginea articolului Învăţământul dual, o posibilă soluţie pentru deficitul forţei de muncă. Tot mai multe companii aleg să se asigure că au forţă de muncă disponibilă pe viitor

De exemplu, Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu şi Peek&Cloppenburg (P&C) pregătesc, pentru al nouălea an consecutiv, consilieri de modă. Elevii care termină clasa a VIII-a învaţă o meserie timp de trei ani şi sunt plătiţi lunar cu 500 de lei, având în acelaşi timp un loc de muncă asigurat în magazinele P&C.

“Personalul calificat este cea mai importantă resursă a zilelor noastre şi este din ce în ce mai greu de găsit. Cu proiectul o’SCAR vrem să ajungem la cât mai mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a, care, pe parcursul celor trei ani de învăţământ dual, au posibilitatea de a intra în detaliu şi de a învăţa ce înseamnă profesia de consilier de modă şi care sunt beneficiile obţinerii unei astfel de calificări”, a explicat Cristina Gheorghe, coordonator proiecte învăţământ dual, Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti.

În plus, numai în Sectorul 3 din Bucureşti, companii precum Engie, Distrigaz-Sud Reţele, City Grill, Cora, Apa Nova, Termoenergetica, Pepco, Profi, Q Car Auto, Conf Lux sau Atelierul Steffline au parteneriate cu şcolile pentru a organiza cursuri de instalator de instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze, de bucătar, ospătar, cofetar – patiser, comerciant, mecanic auto, tinichigiu auto sau croitor pentru anul şcolar 2023 – 2024.

Sistemul dual asigură o rută alternativă de educaţie şi formare profesională pentru absolvenţii de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoştinţele teoretice şi abilităţile practice pentru o calificare profesională.

Acest sistem de educaţie are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială, precum şi contracte individuale de pregătire practică între companie, elev/părinte-tutore şi unitatea de învăţământ.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici