Investiţiile în economia naţională au scăzut cu 18,7% în primul semestru

Investiţiile în economia naţională au scăzut în primul semestru cu 18,7%, faţă de perioada similară a anului trecut, la 22,48 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate în industrie şi comerţ/servicii, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

19 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în economia naţională au scăzut cu 18,7% în primul semestru

Investiţiile în economia naţională au scăzut cu 18,7% în primul semestru (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Astfel, în primele şase luni, industria a atras 38,2% din totalul investiţiilor, iar sectorul comerţ/servicii 36,6%, se arată într-un comunicat al INS. La polul opus s-au situat construcţiile, cu 17,9%, şi agricultura, cu 5,5%.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în perioada analizată, au însumat 11,511 miliarde lei, reprezentând 51,2 % din total, faţă de 52,3% în ianuarie-iunie 2009. Totodată, investiţiile în utilaje şi mijloace de transport s-au cifrat la 8,902 miliarde lei, respectiv 39,6% din total, similare cu cele din semestrul unu al anului trecut.

În al doilea trimestru, investiţiile realizate în economia naţională au scăzut cu 9,8% faţă de aprilie-iunie 2009, la 12,96 miliarde lei.

Evoluţia investiţiilor realizate în economia naţională în perioada analizată pe elemente de structură, se prezintă astfel: lucrări de construcţii noi (-17,5%), utilaje, inclusiv mijloace de transport (-1,6%) şi alte cheltuieli (-0,1%).

De asemenea, în trimestrul al doilea se constată o creştere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 2,7 puncte procentuale, iar cea a investiţiilor în alte cheltuieli cu 0,9 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi a scăzut cu 3,6 puncte procentuale .

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici