Investiţiile în economie au însumat în primul semestru 70 miliarde lei, în creştere cu 13,5%

Investiţiile realizate în economia naţională au însumat în primul semestru 70 miliarde, în creştere cu 13,5%, comparativ cu semestrul I 2022, în conditiile în care achizitiile de utilaje (inclusiv mijloace de transport) s-au majorat cu 15,6%, la 20,7 miliarde lei, arată datele INS.

87 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în economie au însumat în primul semestru 70 miliarde lei, în creştere cu 13,5%

Cea mai mare creştere an la an a fost la capitolul „alte cheltuieli”, de 24,4%, la 5,5 miliarde lei.

În T2/2023 investiţiile s-au ridicat la 40 miliarde lei, în creştere cu 13,5%.

Pe activităti, în primele şase luni din 2023, cea mai mare parte din investitii, respectiv 45% s-a îndreptat spre constructii, urmate de industrie şi comert&servicii, cu ponderi egale, de 20%.

Fată de perioada similară din 2022, constructiile au pierdut 0,7 puncte procentuale, iar industria a crescut uşor, cu 1,1 puncte. Tot în scădere au fost şi comertul plus serviciile, de la 21,8% în S1 2022.

Agricultura a atras în acest an doar 3,8% din fonduri, în scădere de la 4% în primul semestru al anului trecut.

În trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul II 2022, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 13,5%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 41,0%, la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 21,3% şi lucrări de construcţii noi cu 7,7%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici