Investitorii arabi aşteaptă achiziţii ieftine în străinătate

Statele din Golful Persic, ale căror venituri au crescut semnificativ odată cu avansul cotaţiei petrolului, au redus investiţiile în străinătate, în aşteptarea unor achiziţii avantajoase, ca urmare a crizei de pe piaţa creditelor.

242 afișări
Imaginea articolului Investitorii arabi aşteaptă achiziţii ieftine în străinătate

Investitorii arabi aşteaptă achiziţii ieftine în străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

Analiştii consideră că strategia de prevenire a accelerării inflaţiei în cea mai importantă regiune exportatoare de petrol la nivel mondial limitează cheltuielile pe piaţa locală, astfel încât fondurile suverane de investiţii trebuie să caute un mijloc profitabil de plasare a banilor.

În prezent are loc o stagnare a investiţiilor, pentru evaluarea situaţiei, a declarat John Sfakianakis, economist şef la SABB Bank, divizia saudită a băncii HSBC.

"Timp de doi ani au avut loc investiţii semnificative, dar există previziuni privind deprecierea în continuare a activelor financiare, în condiţiile extinderii problemelor pe pieţele occidentale de creditare", a arătat Sfakianakis.

Achiziţiile în străinătate ale investitorilor din Golful Persic au crescut în 2007 de peste trei ori, la 89,13 miliarde de dolari, comparativ cu anul precedent, potrivit companiei de cercetare a pieţei Dealogic.

Valoarea achiziţiilor a scăzut în primul trimestru cu 30%, la 19,8 miliarde de dolari, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2007, în pofida unor acorduri importante pentru susţinerea unor instituţii financiare de pe Wall Street.

Plasamentele fondurilor suverane de investiţii din regiunea Golfului au provocat însă îngrijorare în legislativul american, în legătură cu creşterea influenţei acestora în străinătate.

Acest fapt ar putea conduce la o prudenţă sporită a fondurilor de investiţii din lumea arabă, care au fost afectate şi de rentabilitatea unor plasamente.

Astfel, acţiunile Citigroup şi Merrill Lynch au scăzut cu circa 20% de când fondul de investiţii suveran din Kuweit şi prinţul saudit Alwaleed bin Talal au investit, în ianuarie, cel puţin cinci miliarde de dolari în cele două bănci americane.

Creşterea veniturilor din petrol, din ultimii ani, a dus la dezvoltarea puternică a economiilor statelor mari producătoare din Goful Persic.

În condiţiile în care cotaţia petrolului a atins 117 dolari pe bari, veniturile din petrol şi gaze ale statelor din regiune ar putea atinge în 2008 nivelul record de 435 de miliarde de dolari, comparativ cu 380 de miliarde de dolari în 2007, potrivit estimărilor SABB.

Administraţia americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei estimează că cele 13 state membre al OPEC vor obţine în 2008 venituri din exportul de petrol de 980 de miliarde de dolari, cu mult peste suma de 676 de miliarde de dolari obţinută îm urmă cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici