Investitorii străini: Exceptarea companiilor de stat de la Ordonanţa 109 „afectează domnia legii”

Consiliul Investitorilor Străini avertizează miercuri, într-un comunicat, că exceptarea majorităţii companiilor de stat de la prevederile Ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă - măsură adoptată tot miercuri de Parlament - „duce la slăbirea statului de drept” şi „afectează domnia legii”.

1433 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini: Exceptarea companiilor de stat de la Ordonanţa 109 „afectează domnia legii”

„Comunitatea membrilor Consiliului Investitorilor Străini observă în ultima perioadă o creştere semnificativă a neîncrederii în instituţiile publice, atât a mediului de afaceri , cât şi a cetăţenilor, datorită numeroaselor modificări legislative care afectează economia şi domnia legii în România. Pe agenda politică a autorităţilor se regăsesc o serie de decizii care, în opinia noastră, vor duce la slăbirea statului de drept şi a cadrului normativ necesar unei economii moderne: 1. Parlamentul tocmai a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist; 2. Interferenţa din ce în ce mai vizibilă a politicului în activitatea autorităţilor de reglementare, care ar trebui să fie independente; 3. Propuneri legislative care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat şi capacitatea sistemului de justiţie de a veghea la respectarea legilor”, se arată în comunicat.

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, un proiect de lege care exceptează zeci de companii de stat de la aplicarea prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, printre care TAROM, Poşta Română, METROREX, CFR, TRANSGAZ şi TRANSELECTRICA. Proiectul de lege a fost votat în plenul Camerei Deputaţilor cu 157 de voturi pentru şi 71 de voturi împotrivă.

„Sunt astfel încălcate elemente şi principii fundamentale pentru o ţară modernă, cu o economie competitivă care să asigure bunăstare cetăţenilor ei. Aceste decizii, luate fără consultare şi fără o informare corectă a publicului şi a mediului de afaceri, vor oferi în continuare argumente suplimentare pentru adâncirea neîncrederii”, atenţionează Consiliul Investitorilor Străini.

În plus, „renunţarea la aplicarea regulilor guvernanţei corporative în companiile de stat va face imposibilă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv asumat în capitolul de politică externă al programului de guvernare”, mai arată Consiliul.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice primise. marţi. un raport favorabil din partea a trei comisii parlamentare - Comisia economică, Comisia juridică şi Comisia pentru industrii. Camera Deputaţilor este for decizional.

Consiliul Investitorilor Străini numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiţii cumulează mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici