Iohannis acuză din nou puterea de politici bazate pe consum: E păguboasă această logică risipitoare

Preşedintele Klaus Iohannis acuză din nou puterea de politici bazate pe consum şi spune că performanţele în agricultură trebuie să se axeze pe stimularea producţiei. Mesajul a fost transmis de şeful statului la evenimentul organizat de Federaţia Naţională Pro Agro.

411 afișări
Imaginea articolului Iohannis acuză din nou puterea de politici bazate pe consum: E păguboasă această logică risipitoare

Iohannis acuză din nou puterea de politici bazate pe consum: E păguboasă această logică risipitoare

"Agricultura românească are nevoie de schimbări structurale profunde, de la semnificaţia profesională care îi este atribuită, până la viziunea în materie de politică publică şi acţiune în plan european. O direcţie importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar. Pentru aceasta, însă, trebuie încurajate şi sprijinite lanţurile de producţie competitive, aici, în ţară. În anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, România a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare", a transmis Klaus Iohannis în mesajul prezentat la evenimentul Federaţia Naţională Pro Agro.

Şeful statului spune că politicile trebuie axate pe stimularea producţiei.

"Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare, orientată exclusiv pe termen scurt. Pentru a avea performanţe sustenabile în agricultura şi economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică şi în mediul rural. Această orientare este esenţială pentru revigorarea satului românesc şi pentru prosperitatea comunităţilor rurale. Este deosebit de importantă încurajarea iniţiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor. (...)Astfel, prin încurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea înfiinţării de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea reţelelor de retail cu produse româneşti, prin folosirea tuturor oportunităţilor oferite de fondurile europene, agricultura românească poate deveni un veritabil vector al dezvoltării noastre economice", a mai spus Iohannis.

Recent, Liviu Dragnea l-a acuzat pe şeful statului că prin decizia de a ataca la CCR legea privind aprobarea Programului prin care crescătorilor de suine primesc ajutoare de la stat pentru activitatea de reproducţie, acesta susţine, de fapt, producătorii externi în defavoarea celor din ţară.

"Acum, o măsură de genul acesta sigur că diminuează importurile, sigur că unii importantori şi producători din extern să piardă nişte miliarde şi deranjează foarte mult. Orice blocaj în sensul acesta blochează interesul fermierilor români şi protejează interesele românilor.(...) Eu o citesc în registrul de a proteja interesele străine (...) Când se trage linie la sfârşitul zilei, interesele străine sunt protejate în România şi eu nu am nimic cu interesele străine, dar mă interesează ca interesul românesc să fie protejat", a spus Dragnea, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici