Iohannis: În ciuda creşterii economice, ne confruntăm cu o serie de probleme structurale

În ciuda creşterii economice, ne confruntăm cu o serie de probleme structurale acumulate de-a lungul anilor şi cu adâncirea decalajelor de dezvoltare regională, a spus preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu ocazia aniversări a 30 de ani de parteneriat între Banca Mondială şi România.

266 afișări
Imaginea articolului Iohannis: În ciuda creşterii economice, ne confruntăm cu o serie de probleme structurale

Iohannis: În ciuda creşterii economice, ne confruntăm cu o serie de probleme structurale

„România s-a schimbat semnificativ în ultimele trei decenii, din toate punctele de vedere. Astăzi, ca urmare a unui parcurs consecvent şi a ataşamentului faţă de valorile euro-atlantice, România este o ţară membră credibilă în Uniunea Europeană şi NATO. Beneficiem de o democraţie consolidată şi de o economie de piaţă funcţională, iar în perioadele de criză am demonstrat o rezilienţă semnificativă. Comunitatea noastră de afaceri este dinamică şi inovatoare. Societatea civilă este activă şi implicată, iar administraţia este mult mai deschisă la schimbare şi reforme structurale decât cu ani în urmă. Şi totuşi, avem încă multe lucruri de remediat”, a transmis preşedintele.

Conform acestuia, în ciuda creşterii economice şi a perspectivelor favorabile, România se confruntă cu o serie de probleme structurale acumulate de-a lungul anilor şi cu adâncirea decalajelor de dezvoltare regională.

„Pe fondul actual al inflaţiei accelerate, al crizei în domeniul energiei şi al războiului din Ucraina, vulnerabilităţile economice şi sociale s-au accentuat, ceea ce necesită politici publice eficiente.
Reforma marilor sisteme publice ar trebui să urmărească atât creşterea calităţii şi accesului la servicii esenţiale, cât şi revenirea la principiile sustenabilităţii şi predictibilităţii în planul finanţelor publice şi pentru mediul de afaceri. În această privinţă, fondurile europene trebuie să fie prioritatea cheie pentru toate autorităţile publice centrale şi locale. Este evident că putem consolida încrederea investitorilor doar prin îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului nostru de afaceri. Acesta înseamnă protejarea proprietăţii, reducerea birocraţiei şi o administraţie publică mai eficientă. Este singura cale de a susţine investiţiile private şi de a stimula actorii economici eficienţi, care aşteaptă dintotdeauna o relaţie corectă între stat şi economie”, a mai arătat preşedintele în mesajul transmis.

Şeful statului a arătat că România a fost constant sprijinită de partenerii ei internaţionali, dintre care Banca Mondială se distinge în mod semnificativ, prin finanţare şi asistenţă specializată.

„Însă guvernanţa şi constrângerile instituţionale rămân în continuare provocări importante pentru dezvoltarea ţării noastre. Expertiza internaţională contribuie cert la creşterea eficienţei autorităţilor publice, însă nu are cum şi nici nu trebuie să se substituie eforturilor naţionale. Noi înşine avem responsabilitatea să valorificăm toate aceste oportunităţi de colaborare. Mulţumesc echipei Băncii Mondiale pentru implicarea de-a lungul celor trei decenii în România! Am certitudinea că următorii ani vor consolida şi mai bine colaborarea noastră”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici