Iran, Rusia şi Qatar vor un cartel al celor mai mari exportatori de gaze

Ministrul iranian al Petrolului a declarat marţi, în urma unei runde de discuţii cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, şi ministrul Petrolului din Qatar, că ar putea fi înfiinţat un cartel al exportatorilor de gaze naturale, similar Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

113 afișări
Imaginea articolului Iran, Rusia şi Qatar vor un cartel al celor mai mari exportatori de gaze

Iran, Rusia şi Qatar vor un cartel al celor mai mari exportatori de gaze (Imagine: Mediafax/AFP)

Iran, Rusia şi Qatar controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale la nivel global, iar Rusia este cea mai importantă sursă de gaze de import pentru Europa şi România.

Gazprom furnizează anual, prin intermediari, circa o treime din consumul României.

"Am luat decizii foarte importante. Înfiinţarea unui OPEC al gazelor este cerută şi există consens în această direcţie", a declarat ministrul iranian, Gholamhossein Nozari, într-o conferinţă de presă după încheierea discuţiilor dintre cele trei părţi.

Europa şi Statele Unite au avertizat în repetate rânduri că înfiinţarea unui cartel al exportatorilor de gaze ar pune în pericol securitatea energetică la nivel global şi ar facilita manipularea preţurilor.

"Una dintre principalele responsabilităţi ale acestei organizaţii, pe care o vom forma, va fi de a analiza şi implementa proiecte comune în domeniile explorării, rafinării şi producţiei de gaze", a precizat şeful Gazprom.

Rusia, cel mai mare exportator de gaze la nivel global, a sugerat în prealabil că este interesată de formarea unui astfel de cartel, în colaborare cu Iran, Qatar, Venezuela, Nigeria, Algeria, Egipt, Indonezia şi Libia.

Premierul rus Vladimir Putin, care ocupa funcţia de preşedinte când s-a discutat pentru prima dată cu privire la această organizaţie, a declarat că "ideea înfiinţării unui OPEC al gazelor este interesantă, însă necesită o analiză profundă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici