Iranul a început să plătească achiziţiile de cereale cu aur şi petrol

Iranul a început să facă achiziţii de cereale pe care le plăteşte cu aur şi petrol, şi a folosit yeni pentru achitarea unei cantităţi mari de grâu, intensificând astfel eforturile de evitare a sancţiunilor occidentale care sufocă importurile de alimente ale ţării, potrivit unor exportatori europeni.

704 afișări
Imaginea articolului Iranul a început să plătească achiziţiile de cereale cu aur şi petrol

Iranul a început să plătească achiziţiile de cereale cu aur şi petrol (Imagine: Shutterstock)

Statul iranian a cumpărat cel puţin 200.000 de tone de grâu cu livrare imediată, de la furnizori privaţi, majoritatea australieni, dar unii traderi au spus că o parte din această cantitate ar putea proveni din Statele Unite.

Iranul a mai achiziţionat, în ultimele două zile, circa 200.000 de tone de grâu brazilian şi aproximativ 200.000 de tone de grâu german, au spus traderii, care nu au putut da detalii referitoare de mijloacele de plată.

Noile sancţiuni financiare impuse de la începutul acestui an statului iranian, din cauza programului său nuclear, au limitat drastic capacitatea acestuia de a obţine finanţare în euro şi dolari, obligând autorităţile de la Teheran să caute soluţii alternative de plată pentru alimentele de bază.

Traderii cred că guvernul iranian s-a folosit de companii din Elveţia capabile să se finanţeze în Asia şi a folosit contracte în yeni pentru a plăti achiziţiile de cereale din Australia.

"Traderii multinaţionali par să treacă rapid la plăţi în alte monede, la contracte barter cu petrol sau la plăţi în aur, pentru care au expertiză", a declarat un trader european.

El a adăugat că tranzacţiile de cereale cu Iranul au fost serios afectate, dar continuă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici