Isărescu: Actualul curs de schimb este mai sustenabil

Actualul curs este mult mai potrivit cu nivelul deficitului de cont curent faţă de rata de schimb din vara anului trecut, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

19 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Actualul curs de schimb este mai sustenabil

Isărescu: Actualul curs de schimb este mai sustenabil

"Chiar şi fără turbulenteţele internaţionale consider că România ar fi trebuit să îşi reducă deficitul de cont curent", a spus Isărescu.

El a explicat că problema cursului de schimb ar fi să susţină exporturile şi să nu încurajeze importurile, fără a afecta concomitent rata inflaţiei.

"Volatilitatea din ultima vreme a reprezentat o corecţie, binevenită pentru economie din perspectiva deficitului de cont curent", a precizat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, Isărescu a arătat că România nu este departe de fostele ţări comuniste care au avut în anii anteriori dezechilibre externe la fel de înalte şi se aşteaptă la o reducere a deficitului de cont curent similară.

Isărescu a apreciat că economisirea va fi foarte importantă, pentru a inversa trendul deficitului de cont curent. El spune că mizează în primă fază pe o menţinere a deficitului la nivelul actual, şi nu pe o reducere rapidă.

În ceea ce priveşte evoluţia leului, guvernatorul BNR se aşteapă la un curs care să se menţină la un nivel sustenabil.

"Rata dobânzii este destul de înaltă pentru a face leul atractiv, dar nu prea atractiv", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici