Isărescu: ARB trebuie să explice cum funcţionează băncile, că nu sunt firme de binefacere, ci afaceri

Asociaţia Română a Băncilor (ARB), nu numai BNR, trebuie să explice cum funcţionează băncile, respectiv că nu sunt societăţi de binefacere, ci afaceri, diferenţa dintre cele două noţiuni nefiind cunoscută în România, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

55 afișări
Imaginea articolului Isărescu: ARB trebuie să explice cum funcţionează băncile, că nu sunt firme de binefacere, ci afaceri

Isărescu: ARB trebuie să explice cum funcţionează băncile, că nu sunt firme de binefacere, ci afaceri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Băncile trebuie să facă mult mai mult, inclusiv ARB, pentru ca să înţeleagă publicul. Nu numai noi trebuie să spunem asta. ARB-ul trebuie să iasă să explice cum funcţionează băncile comerciale", a spus Isărescu la un seminar pe teme economice.

El a arătat că atunci când se întreabă în România dacă este cineva "de huiduit" sunt indicate băncile.

"Ca şi cum băncile sunt societăţi de binefacere, nu tot de afacere. Diferenţa nu este cunoscută în România: orice afacere trebuie să devină o binefacere, cu sponsorizări şi aşa mai departe. De multe ori când ieşim noi să explicăm este prea târziu, curentul s-a format deja împotriva băncilor", a spus guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, el crede că băncile trebuie să actualizeze strategiile şi planurile de afaceri şi să acorde mai multă importanţă întreprinderilor mici şi mijlocii şi sectorului corporatist.

"Băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri adevăraţi. Asta este o muncă grea, care se înscrie la fidelizarea clienţilor. Până acum (fidelizarea - n.r.) a fost să le dea dobânzi mai mari, eventual clienţilor cu venituri mai mari, să le dea facilităţi, ca să îşi asigure sursele de finanţare. E o manieră de a face business", a continuat Isărescu.

Totodată, el a spus că este interesul băncilor să pregătească specialişti pentru a acorda consultanţă, inclusiv în domeniul fondurilor europene.

Isărescu consideră că băncile trebuie să ajute IMM-urile şi pentru a-şi dezvolta în continuare capacităţile antrerenoriale.

"Multe dinte proiectele care au blocat pur şi simplu accesul altora la fonduri europene sunt nişte gânduri frumoase, nu nişte vise, unele sunt introduse uneori din interese politiice, nepotisme, interese locale, nici nu mai ştii ce este, şi blochează alte proiecte. Unii oamenii au vrut să facă ceva, dar de la început îţi dai seama că nu au avut viziunea necesară", a arătat guvernatorul băncii centrale.

El crede că băncile pot să ajute IMM-urile şi prin îmbunătăţirea accesului acestora la informaţii, în condiţiile în care multe dintre aceste firme nu sunt în oraşele mari, ci dispersate în teritoriu, unde principala sursă de informare este televiziunea.

"Dacă atitudinea băncilor se va schimba, nu cred că vor mai apărea ocazii de critici virulente privind activitatea bancară din România, privind tratamentul acordat clienţilor", a concluzionat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici