Isărescu: Deficitul bugetar de 5,9% din PIB este rezonabil

Un buget cu un deficit de 5,9% din PIB este rezonabil în contextul actual, fiind o piesă cheie pentru programul cu FMI şi Comisia Europeană, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

21 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Deficitul bugetar de 5,9% din PIB este rezonabil

Isărescu: Deficitul bugetar de 5,9% din PIB este rezonabil (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Un buget cu deficit de 5,9% din PIB nu poate fi salutat de o bancă centrală. Îl considerăm rezonabil în contextul actual şi este o piesă cheie pentru programul cu FMI şi CE...deci îl salutăm", a spus Isărescu.

Guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,3% în acest an, iar una dintre condiţiile impuse în acordul de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale este reducerea deficitului public la 5,9% din PIB, de la 7,3% din PIB în 2009.

Potrivit reprezentantului misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Fabienne Ilzkovitz, CE ar putea prelungi pentru 2012 termenul până la care ţările cu deficit excesiv, inclusiv România, trebuie să se încadreze în pragul de 3% din PIB.

Ea a precizat că această problemă se discută încă la Bruxelles şi o decizie va fi luată în şedinţa Consiliului European din luna februarie.

România trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB, pentru a respecta prevederile Tratatului de la Maastricht, în vederea trecerii la moneda europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici