Isărescu: Deprecierea leului este normală, având în vedere situaţia externă şi creşterile salariale

Deprecierea monedei naţionale reprezintă o mişcare normală a cursului, având în vedere situaţia internaţională şi creşterile salariale anunţate în ultima săptămână, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

67 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Deprecierea leului este normală, având în vedere situaţia externă şi creşterile salariale

Isărescu: Deprecierea leului este normală, având în vedere situaţia externă şi creşterile salariale (Imagine: Mediafax Foto)

"Cursul s-a mişcat în limite normale din punct de vedere a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional şi ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână pe plan inten. Ca să rezum, aş spune: după faptă şi răsplată", a spus Isărescu, care s-a întâlnit luni cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El consideră că dacă promisiunile privind creşterile salariale sunt "foarte generoase", este normal ca şi cursul de schimb să reacţioneze.

"Piaţa valutară a mai mers cum a mai mers, dar uitaţi-vă la piaţa monetară. Este o situaţie paradoxală, cu exces de lichiditate, în timp ce dobânzile sunt mult peste rata de politică monetară a BNR", a adăugat Isărescu.

Dobânda de politică monetară este 10,25% pe an, în timp ce dobânzile oferite de bănci sunt de 14,23-15,7% pentru depozitele la o zi, respectiv 15,17%-16,61% pentru plasamentele la o săptămână/

Pe de altă parte, Isărescu a arătat că Banca Centrală este gata să intervină în orice moment pentru a calma situaţia de pe pieţele monetară şi valutară, inclusiv prin măsuri, nu doar prin declaraţii, dar pentru moment nu sunt necesare.

Leul a continuat să se deprecieze într-un ritm alert în prima parte a şedinţei interbancare de luni, iar cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 6,9 bani, la 3,9410 lei/euro, reprezentând nivelul maxim de la finele anului 2004.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile s-au apropiat luni dimineaţă de 3,99 lei/euro. În ultima săptămână, leul s-a depreciat în raport cu aproximativ 10% în raport cu euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici